Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

KNAB lietvedībā ir viena pārbaude par Covid-19 masku iepirkuma procedūru

© pexels.com

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā patlaban ir viena resoriskā pārbaude saistībā ar Covid-19 masku iepirkuma procedūru, informē KNAB.

KNAB nekomentēja par kuru konkrēti iepirkumu pārbaude notiek. Tāpat netiek atklāts, kura iestāde organizēja iepirkuma procedūru. "Lai neietekmētu pārbaudes gaitu, KNAB plašāku informāciju par tā lietvedībā esošo pārbaudi un tajā iesaistītajām fiziskām vai juridiskām personām nevaram sniegt," norādīja birojā.

KNAB norādīja, ka birojs turpina aktīvi sekot līdzi un analizēt informāciju par publiskajiem iepirkumiem, tostarp iegādēm, kas veiktas Covid-19 izplatības ierobežošanai, ārstniecībai un attiecīgo pasākumu organizēšanai.

Jau ziņots, ka Covid-19 krīzes sākumā Nacionālā veselības dienests (NVD) izpelnījās kritiku par aizsarglīdzekļu iepirkumiem.

Jūlijā Valsts kontrole (VK) paziņoja, ka vērsusies tiesībsargājošās iestādēs par NVD martā veikto aizsardzības līdzekļu iegādi.

VK revīzijā vērtēja individuālo aizsardzības līdzekļu - aizsargmasku un respiratoru - iegādes procesu veselības resorā laika posmā no marta sākuma līdz aprīļa sākumam, kad to pārņēma aizsardzības resors.

Revidenti secinājuši, ka veselības resora veikto aizsardzības līdzekļu piegāžu procesā vairākos gadījumos ir notikusi vienpersoniska lēmumu pieņemšana, trūcis atklātības, skaidrojot piegādātāju vērtēšanas kritērijus, savukārt tas vedinot uz aizdomām par iespējamu korupcijas risku.

Saskaņā ar valdības pieņemtajiem noteikumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpina veikt Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC). Jau drīz vien pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas valdība nolēma, ka VAMOIC veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām.