Vīķe-Freiberga kļuvusi par Eiropas gada labas gribas vēstnieci Eiropā

Lai palielinātu izpratni par Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību izvirzītajām problēmām un rosinātu publiskas diskusijas, par Eiropas labas gribas vēstniekiem piekritušas kļūt vairākas starptautiski atpazīstamas personas, tostarp bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eiropas gada vēstnieka goda tituls piešķirts četrām vadošām Eiropas personām, kuras cieši saistītas ar politiku, palīdzības sniegšanu un kultūru. Labas gribas vēstnieki pēc brīvprātības principa iesaistās dažādās iniciatīvās un uzrunā sabiedrību, sniedzot savu izpratni un atbalstu Eiropas gada ietvaros izvirzīto problēmu aktualizēšanai un iespējamiem risinājumiem.

Par Eiropas gada labas gribas vēstniekiem Eiropā piekrituši kļūt arī Leslija Anna Naita (Lielbritānija), Caritas Internationalis ģenerālsekretāre, Mihails Pirogs, Polijā labi pazīstams moderno deju izpildītājs, horeogrāfs un TV moderators, kā arī Taša de Vaskoncelos (Portugāle/Lielbritānija), slavena modele, aktrise un atbalsta fonda, kas palīdz Āfrikas bērniem un cenšas novērst jauno māmiņu mirstību.

„Nabadzība un sociālā atstumtība ir nasta, kas jānes pārāk daudziem ļaudīm ne tikai tālos kontinentos, bet arī Eiropā. Demokrātiskās valstīs tā nekad nedrīkstētu būt nasta, kas atsevišķiem cilvēkiem vai ģimenēm jānes vieniem. Te nepietiek tikai ar oficiālām iestādēm un programmām. Mēs visi varam kaut ko darīt, lai mazinātu nabadzības sekas sev visapkārt,” uzskata Vaira Vīķe-Freiberga.

Uzņemoties vēstnieces goda pienākumus un aicinot sabiedrību vienoties nabadzības nastas mazināšanai, V.V īķe-Freiberga ir paudusi atbalstu dalībai vērienīgajā pasākumā RĪGA VIENO: Cilvēki. Iespējas. Atbalsts, kas norisināsies 28. un 29. oktobrī. Plānots, ka Freibergas kundze piedalīsies gan publiskajā pasākumā Centrālajā dzelzceļa stacijā, gan uzstāsies ar uzrunu nabadzības un sociālās atstumtības tematikai veltītajā konferencē.

Līdzās četriem Eiropas mēroga vēstniekiem, katrā Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību dalībvalstī ir nominēti vairāk nekā 130 nacionālie vēstnieki. Latvijā šo goda titulu nes Gunta Anča, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja; Vija Ancāne, Maizes muzeja dibinātāja; Aigars Apinis, parolimpietis; Hosams Abu Meri, ārsts (arī politiķis); Rihards Bērziņš, jaunais mūziķis, bērnu rokoperas Olivers solists; Pārsla Eglīte, demogrāfe; Daina Jāņkalne, žurnāliste; Normunds Skauģis, Lāči vadītājs un maizniekmeistars; Valdis Nagobads, Latvijas Sarkanā Krusta prezidents.

Svarīgākais