Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Biedrība: Palielinot universitāšu slimnīcu kapitālus, valdība atbalstījusi negodīgu konkurenci

© Kaspars Krafts/F64

Piešķirot līdzekļus Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS), valdība atbalstījusi negodīgu konkurenci veselības aprūpes pakalpojumu jomā, par organizācijas nostāju informēja Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) komunikācijas konsultante Elīna Ķibere.

Kā vēstīts, valdība atbalstīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pamatkapitālu palielināšanu, novirzot šim mērķim kopumā 6 988 799 eiro, tādējādi sedzot 2019.gada zaudējumus, kas radušies nodrošinot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

LSB savukārt norāda, ka universitātes slimnīcas nav vienīgās, kurās neatbilstoša valsts finansējuma dēļ rodas zaudējumi - pašvaldību slimnīcas saskaras ar identisku situāciju, taču neizpelnās atbilstošu pārvaldes iestāžu uzmanību.

Veselība ministrijas informatīvajā ziņojumā tiek vēstīts, ka patlaban RAKUS un PSKUS intensīvās terapijas nodaļas gultas diena no valsts līdzekļiem tiek finansēta tikai daļēji, no faktiskajām izmaksām sedzot nepilnus 18 līdz 22%. Ar identiskām problēmām ik dienu saskaras arī pašvaldību slimnīcas, taču tām Ministru kabinets līdzekļus neplāno piešķirt, atzīmē LSB.

Latvijas slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs norāda, ka gan universitātes, gan pašvaldību slimnīcas ir komercsabiedrības. "Ja identiskā situācijā kādai no tām pamatkapitāls tiek palielināts, taču pārējām tas netiek darīts, tad šāda rīcība, mūsuprāt, ir uzskatāma par iejaukšanos sabiedrības ar ierobežotu atbildību komercdarbībā un tirgus situācijas kropļošanā," uzsver Kalējs.

Tāpat, pēc viņa paustā, ņemot vērā jau tā trauslo veselības aprūpes pakalpojumu tirgu, šādi valsts atbildīgo institūciju paziņojumi izraisa neizpratni slimnīcu vadītājos, kā arī medicīnas darbiniekos.

Vairāku gadu garumā LSB kopā ar Nacionālo veselības dienestu ir strādājuši pie intensīvās terapijas gultas dienu tarifu izmaksu plāna, taču tam finansējums netika atrasts, skaidro biedrībā. Vienlaikus, pēc LSB paustā, intensīvās terapijas nodaļu pastāvēšana ir vitāli svarīga, jo nodrošina akūtu, smago pacientu ārstēšanu un neatliekamās palīdzības sniegšanu. Tas sniedz iespēju aprūpēt pacientus, kuriem nepieciešamas sarežģītas ārstēšanas metodes, kuras cita profila nodaļās neveic.

"LSB uzskata, ka intensīvās terapijas nodaļu sniegto pakalpojumu zaudējumus jākompensē visām slimnīcām bez izņēmumiem, tādēļ aicinām valsts institūcijas uz kopīgu pastāvošās problēmas risināšanu," mudina Kalējs. Vienlaikus, ja šis jautājums netiks risināts, organizācija izskatīs iespēju vērsties arī Konkurences padomē ar lūgumu vērtēt negodīgas konkurences veicināšanu veselības aprūpes pakalpojumu jomā, piebilst biedrības vadītājs.

Kā ziņots, pērn Austrumu slimnīcas neto apgrozījums bija 142,2 miljoni eiro, kas salīdzinot ar 2018.gadu ir palielinājies par 23,7 miljoniem eiro jeb 20%. Neskatoties uz minēto, 2019.gada pārskata periodu Austrumu slimnīca pabeidza ar faktiskajiem zaudējumiem - 3 581 605 eiro apmērā, kas ir par 2 327 116 eiro vai 40% mazāk nekā 2018.gadā.

Zaudējumi daļēji radušies Toksikoloģijas un sepses klīnikas pacientu ārstēšanas dēļ, jo tikai 26% apmaksas summa sedz faktiskās izmaksas. No visiem ārstētajiem pacientiem viena pacienta ārstēšanas izmaksas tikai 296 gadījumos jeb 14% sedz Nacionālā veselības dienesta aprēķinus. Tādējādi pacientiem, kurus ārstē Toksikoloģijas un sepses klīnikā, pērn netika segtas faktiskās izmaksas vismaz 3 492 049 eiro apmērā.

Vienlaikus Austrumu slimnīcā būtiskus zaudējumus rada Intensīvās terapijas nodaļu veiktais darbs, jo vienas gultu dienas valsts noteiktais tarifs, līdzīgi kā Stradiņa slimnīcā, 2019.gadā bija 102,01 eiro, lai gan faktiskās izmaksas vidēji uz vienu gultas dienu bija 461,37 eiro.

Savukārt Stradiņa slimnīcas neto apgrozījums pērn bija 118,7 miljoni eiro, kas salīdzinot ar 2018.gadu ir palielinājies par 13,7 miljoniem eiro jeb 13%. Lai gan Stradiņa slimnīcas pērn apstiprinātais finanšu rezultāts ir zaudējumi 3 407 194 eiro apmērā, tomēr tas ir par 67 594 eiro labāks par sākotnēji PSKUS budžetā plānoto.

Pērn PSKUS kā vienīgā slimnīca Latvijā nepārtrauktā režīmā nodrošināja trombektomijas visiem pacientiem ar klīniskām indikācijām. Pacientiem, kam tiek veiktas trombektomijas ārstniecisko līdzekļu faktiskais apjoms ir vidēji 6470 eiro apmērā, kā rezultātā ar veikto programmas tarifa apmaksu netiek segtas ārstniecības līdzekļu izmaksas vismaz 939 400 eiro apmērā gadā.