Dombrava: Tiesībsarga likuma grozījumos paredzētais princips par 2 termiņiem amatā ir pareizs

© Vladislavs Proškins/F64

Tiesībsarga likuma grozījumos paredzētais princips par diviem termiņiem vadošā amatā ir pareizs, lai neveidotos stagnācija, pauda nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Vaicāts par politiskā spēka nostāju attiecībā uz koalīcijas partneru virzītajiem grozījumiem, Dombrava norādīja, ka vēl ir gaidāmas plašākas diskusijas frakcijā un koalīcijā.

Taujāts, vai atbalstītu, ka šie grozījumi attiektos arī uz tiesībsargu Juri Jansonu, kuram pašlaik ir otrais termiņš šajā amatā, Dombrava atbildēja apstiprinoši, ka viņa ieskatā tas būtu pareizi. Deputāts reizē piebilda, ka arī par šo jautājumu vēl gaidāmas tālākas sarunas.

VL-TB/LNNK frakcijas vadītāja vietnieks norādīja, ka divu termiņu ierobežojamam ir pietiekoši racionāls pamats un kā piemēru minēja pirms vairākiem gadiem konstatēto situāciju Latvijas Bankā, kurā bija radīta zināma šķietamību, ka viss ir kārtībā un tikai pēc kāda laika atklājusies problēma.

Kā ziņots, vairāki "Jaunās vienotības" un "Attīstībai/Par!" Saeimas deputāti rosina veikt vairākas izmaiņas likumā saistībā ar tiesībsarga apstiprināšanu amatā, tajā skaitā noteikt divu termiņu ierobežojumu tiesībsarga amata ieņemšanai.

Savukārt Jansons TV3 raidījumā "900 sekundes" norādījis, ka nav racionāla un loģiska skaidrojuma divu termiņu ierobežojuma ieviešanai tiesībsarga amatā.

Viens no grozījumiem autoriem, Saeimas deputāts Andrejs Judins (JV) paudis, ka, lai izvērtētu, vai atbilstoši pašreizējam Jansons uz tiesībsarga amatu var kandidēt trešo reizi, būtu jāuzklausa tiesību jomas ekspertu viedoklis.

Ja tiesību jomas eksperti norādītu, ka pašreizējais likums atļauj Jansonam kandidēt arī trešo reizi, tad virzītajos grozījumos varētu iestrādāt pārejas noteikumus, kas ļautu pašreizējam tiesībsargam kandidēt arī trešo reizi, pauda Judins.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.