Zemessargiem "uzkrāmēs"daļu policijas pienākumu

© ogrenet.lv

Pēc īpašām apmācībām zemessargus, īpaši reģionos, plāno iesaistīt arī policijas funkciju veikšanā.

To paredz starp Zemessardzes un Valsts policijas panāktā vienošanās - norāda Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins.

Pēc Voina teiktā, zemessargus varētu iesaistīt dažādos reidos, piemēram, apkarojot nelegālā alkohola ražošanu un tirgošanu, kā arī sezonas laikā, kad notiek aktīva maluzvejniecība. Tāpat zemessargi varētu sadarboties ar iecirkņu inspektoriem reģionos, kā arī ar pašvaldībām.

Lai varētu daļēji pildīt šīs policejiskās funkcijas, zemessargiem būs jāiziet īpaša apmācība. To organizēs Valsts policijas koledža, kura jau katrā Latvijas reģionā ir izveidojusi pa klasei, kur zemessargi varēs apgūt juridiskās nianses.

Zemessardzes komandieris pulkvedis Juris Zeibārts sacīja, ka šo padziļināto apmācību būtu gatavi iziet aptuveni 500 brīvprātīgie, taču pārējie zemessargi tāpat kā līdz šim turpinās sadarbību ar Valsts policiju citu uzdevumu izpildē, piemēram, pazudušu personu meklēšanā.

Pēc līguma parakstīšanas gan iekšlietu ministre Linda Mūrniece, gan aizsardzības ministrs Imants Lieģis atzina, ka jau līdz šim abu dienestu sadarbība ir ritējusi ļoti veiksmīgi un šis līgums tikai formalizē šīs attiecības.