Vērtēs aprūpes tiesību atņemšanu pa logu izkritušā bērna vecākiem

Rīgas Bāriņtiesa lems par bērnu aprūpes tiesību atņemšanu vecākiem, kuru gadu vecais bērns aizvadītajā nedēļas nogalē izkrita pa otrā stāva logu.

Ģimene jau iepriekš bijusi sociālo dienestu redzeslokā, un tajā novērotas problēmas tieši saistībā ar bērnu audzināšanu, tādēļ bāriņtiesa nolēmusi vērtēt sociālo vidi tajā un bērnu aprūpes tiesību atņemšanu vecākiem, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

Šajā ģimenē aug vēl viens mazs bērns, kurš patlaban kopā ar māti pēc Rīgas Sociālā dienesta Latgales rajona nodaļas iniciatīvas ievietots krīzes centrā. Bērns un māte atrodas centra darbinieku nepārtrauktā uzraudzībā un saņem psiholoģisko palīdzību.

Krasnogolovs pauda izbrīnu, ka sociālā dienesta pārstāvji līdz šim nav snieguši oficiālu informāciju bāriņtiesai par sociāli nelabvēlīgo vidi ģimenē, lai gan ģimenes līdzšinējā mājvieta atrodas vienā ēkā ar sociālā dienesta Latgales rajona nodaļu. Bāriņtiesa par šo ģimeni uzzinājusi, kad tās pārstāvis pēc savas iniciatīvas sazinājies ar sociālo dienestu, lai noskaidrotu dzīves apstākļus šajā ģimenē.

Vecāku aprūpes tiesību atņemšanas izvērtējums varētu ilgt līdz diviem mēnešiem, kamēr tiks saņemta visa nepieciešamā informācija par ģimenes dzīves apstākļiem, ienākumiem, vecāku emocionālo stāvokli un motivāciju audzināt bērnus, pastāstīja Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājs.

Kā ziņots, 25.septembrī Rīgā, Aglonas ielā no kāda nama otrā stāva loga izkrita gadu vecs bērns. Cietušais ar smagām traumām tika nogādāts slimnīcā, savukārt Valsts policijas darbinieki noskaidro notikušā apstākļus.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka bērna stāvoklis esot smags, bet dzīvībai briesmas nedraudot.

Jau ziņots, ka Rīgas Bāriņtiesa šā gada četros mēnešos no ģimenēm ir izņēmusi jau 56 bērnus.

28 bērni ir vecumā līdz pieciem gadiem, desmit - no pieciem līdz desmit gadiem, bet 18 bērni no 11 līdz 18 gadiem. 45 no ģimenēm izņemtie bērni ievietoti bērnunamā, pirms ievietošanas bērnu namā vienmēr līdz sešiem mēnešiem pavadot krīzes centrā, viens - audžuģimenē, divi - aizbildņa ģimenē, bet astoņos gadījumos Bāriņtiesa vecākiem ir atjaunojusi aprūpes tiesības.

Bāriņtiesas sēdēs 49 vecākiem - 17 tēviem un 32 mātēm - ir atņemtas bērnu aprūpes tiesības, no pienākumu pildīšanas atcelti četri aizbildņi, bet vēl sešiem vecākiem atjaunotas aprūpes tiesības.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais