Fliks: "airBaltic" akcionāru līgums 15 gadu laikā nav mainījies

Aviosabiedrības "airBaltic" akcionāru starpā noslēgtais līgums 15 uzņēmuma pastāvēšanas gadu laikā faktiski nav mainījies, komentējot izskanējušo informāciju, ka pērn 4.martā starp valsti un jauno aviosabiedrības akcionāru SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) noslēgtā vienošanās ir neizdevīgāka nekā 1995.gada līgums ar iepriekšējo privāto akcionāru SAS, biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks.

Vaicāts, vai atsauksies premjera Valda Dombrovska (JL) aicinājumam publiskot 2009.gada martā slēgto līgumu, viņš norādīja, ka caur presi par šo jautājumu nevēloties runāt un komunicēs ar valdības vadītāju. Līdzīgu atbildi viņš sniedza uz jautājumu, vai gatavs runāt par iespēju mainīt līguma nosacījumus.

"Uzņēmumam šogad paliek 15 gadi. Akcionāru līgums tika noslēgts 1995.gada 29.augustā, un tāds, faktiski bez izmaiņām, tas pastāv līdz šai baltai dienai," teica Fliks. Viņš gan nenoliedza, ka atsevišķas izmaiņas bijušas, taču būtiskākie punkti 15 gadu laikā neesot mainījušies.

Fliks atzinīgi vērtēja SAS noslēgto līgumu. "Jāsaka - cepuri nost, cik labi un ar kādu ilgtermiņa vīziju tas viss izdarīts. "airBaltic" attīstība notikusi uz SAS pleciem, par ko viņiem neviens nav pateicis paldies, uzņēmums ir attīstījies tieši tādēļ, ka viņi ielika ļoti skaidru vīziju un stratēģiju līgumā 1995.gadā," sprieda aviosabiedrības vadītājs un piebilda: "Fantastiski, cik stabili sadarbība izveidojusies starp valsti un privāto akcionāru."

Atsevišķus tā punktus Fliks atturējās komentēt.

Jau ziņots, ka Dombrovskis pagājušajā nedēļā nosūtījis vēstuli ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kurā lūdz sniegt vērtējumu bijušā satiksmes ministra Ainara Šlesera (LPP/LC) pērnā gada 4.martā noslēgtā Latvijas Republikas un BAS akcionāru sadarbības līguma atbilstībai valsts interesēm. Pēc viņa domām, līgums būtiski ierobežo valsts kā vairākuma akcionāra iespējas pārvaldīt sev piederošās daļas uzņēmumā un rada nepamatoti plašas pilnvaras mazākuma akcionāram. Turklāt līgums parakstīts pēdējā brīdī pirms valdību nomaiņas - astoņas dienas pirms Dombrovska vadītās valdības apstiprināšanas Saeimā, kā arī bez Ministru kabineta pilnvarojuma.

Nākamajā dienā viņš nosūtīja vēstuli BAS, kurā lūdza uzņēmuma piekrišanu 2009.gada 4.marta akcionāru sadarbības līguma un 2010.gada 30.aprīļa akcionāru sadarbības līguma tekstu publiskošanai. Savukārt Dombrovska partijas biedre Solvita Āboltiņa publiski pauda viedokli, ka šis līgums ir valstij neizdevīgāks nekā pirmsākumos noslēgtais līgums ar SAS.

Fliks savukārt pēc Dombrovska vēršanās ģenerālprokuratūrā izplatīja masu medijiem paziņojumu, kurā skaidro, ka valsts akcionāru līgums tika apspriests šī gada sākumā Ministru kabinetā, kuru vadījis pats Dombrovskis. "Mani izbrīna Dombrovska kunga rīcība - vai, vēršoties ar šādu lūgumu ģenerālprokuratūrā, Dombrovska kungs vēlas, lai prokuratūra pārbauda viņa paša darbību," ironiski vaicāja Fliks.

Patlaban valstij pieder 52,6% "airBaltic" akciju, bet BAS - 47,2%. BAS par "airBaltic" akcionāru kļuva 2009.gada sākumā, nopērkot akcijas no SAS par 14 miljoniem latu.

Svarīgākais