Māmiņu klubs: ja apgriezīs "māmiņalgas", jaunās ģimenes izvēlēsies saņemt algu aploksnē

bērni © mammam.lv

Vecāku apvienība Māmiņu Klubs šodien izplatījusi paziņojumu, kurā teikts: vecāku pabalstu "šūpošana" neveido pamatu ģimenēm uzticēties valdībai. Pabalstu griestu noteikšana ir pretrunā ar nodokļu politikas veicināšanu iedzīvotājiem dalīties savos ienākumos ar valsti. Jaunajām ģimenēm ir pamats uzskatīt, ka šobrīd no valsts nav nekāda atbalsta - ne ģimenes politikas veidošanā, ne sociālajā aizsardzībā.

Māmiņu Klubs, kurā šobrīd ir iesaistījušies vairāk nekā 40 tūkstoši vecāku no visas Latvijas, izsaka nožēlu valdības iecerei par pabalstu griestu noteikšanu. Turklāt, noteikumi par pabalstiem tiek strauji mainīti; topošajiem un esošajiem vecākiem nav nekādas skaidrības, kādu valsts redz ģimenes politiku, kāds atbalsts tiek iecerēts dzimstības veicināšanai?

Ģimenes budžets neizbēgami samazinās bērnam piedzimstot jebkurā gadījumā, bet pabalstu griestu noteikšana daudzām ģimenēm nozīmētu ne tikai ienākumu samazināšanos vēl lielākā apjomā nekā viņi ir godīgi pelnījuši, bet arī reālus draudus palikt bez mājokļa un ievērojamu dzīves līmeņa krišanos.

Nav skaidrs, kādēļ pabalstu griesti varētu izglābt valsti, un kā ilgtermiņā šāds lēmums ietekmēs ne tikai jaunu ģimeņu veidošanos, bet arī iedzīvotāju vēlmi maksāt nodokļus un gādāt par savu nākotni?

Iecere noteikt 350 latu griestus ir diskriminējoša ne tikai tāpēc, ka virknei ģimeņu ar maziem bērniem tas būtiski samazinās ienākumus, bet arī tāpēc, ka pastāv nepilnās ģimenes; ka darba vietu trūkuma dēļ vairs nav stereotipisku situāciju, kad pelnītājs ir vīrs un mājās sēdētāja sieviete, kas teorētiski varētu atļauties saņemt minimālu pabalstu, bet gan ģimenes cenšas izdzīvot pat tikai ar viena cilvēka algu.

Ar šādu politiku valsts panāks, ka savus nodokļus jaunie tēvi izvēlēsies saņemt aploksnē un darba devējs ar prieku piekritīs,jo valsts atbalsts nav jūtams ne dzimstības veicināšanā, ne uzņēmējdarbības veicināšanā. Kam tas ir izdevīgi? Cik mums Latvijā dzimst bērnu un kāpēc šai teritorijai tie nav vajadzīgi?

Svarīgākais