Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: gandrīz pusei strādājošo Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi atvaļinājuma plānus

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Gandrīz puse jeb 49% strādājošo atzina, ka ārkārtas stāvoklis valstī un izsludinātie ierobežojumi COVID 19 dēļ ir ietekmējuši un mainījuši atvaļinājuma plānus, secināts aptaujā, lai noskaidrotu šī gada atvaļinājuma tendences.

Visbiežāk izmaiņas notikušas gan mainot un pārskatot atvaļinājuma periodu, gan tā gala mērķi, bet katrs ceturtais jeb 25%, kuru ir skārušas atvaļinājuma izmaiņas pēdējo mēnešu laikā, norādīja, ka atvaļinājumu nācās pilnībā atcelt, savukārt 6% norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā ir bijuši bezalgas atvaļinājumā. Vairums izmaiņas šī gada atvaļinājuma plānos ir bijušas vidējā un zemākā līmeņa vadītājiem, speciālistiem un asistējošo pozīciju darbiniekiem. Tāpat arī tādās nozarēs strādājošajiem kā finanses un grāmatvedība, tūrisms un sabiedriskā ēdināšana, kultūra un sports, pakalpojumi, mediji un sabiedriskās attiecības, kā arī medicīna.

Gandrīz katrs trešais jeb vairāk nekā 32% darba ņēmēju līdz jūlija mēnesim jau bijuši atvaļinājumā, bet 51% to vēl plāno izmantot līdz gada beigām, savukārt 17% strādājošo atzina, ka šogad atvaļinājumu neplāno izmantot.

Pēc aptaujas rezultātiem atvaļinājuma laikā vismaz kādu no darba uzdevumiem šogad ir veikuši 42% aptaujāto darba ņēmēju. Visbiežāk respondenti norādīja, ka atvaļinājuma laikā atbildēja uz telefona zvaniem ar darbu saistītos jautājumos 15%, vismaz reizi atvaļinājuma laikā atgriezās darbā, lai veiktu kādu uzdevumu 13%, vismaz reizi strādāja ar datoru darba vajadzībām 11%, bet 3% norādīja, ka atvaļinājumu nācās pārtraukt un atgriezties darbā.

Atgriežoties no atvaļinājuma, gandrīz katrs piektais jeb 19% apgalvoja, ka nejūtas atpūties, kas ir par pāris procentiem vairāk nekā aptaujā pirms gada. Puse strādājošo jeb 51% atzina, ka jūtas daļēji atpūtušies, bet turpat katrs trešais jeb 30% atklāja, ka pēc atvaļinājuma jūtas pilnībā atpūtušies.

Aptaujas rezultāti norāda, ka būtiski pieaudzis to strādājošo skaits, kuri savu atvaļinājumu ir pavadījuši vai plāno pavadīt Latvijā, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, par 28% vairāk.

Interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktajā aptaujā, kas norisinājās no šī gada 11. līdz 30.jūnijam interneta vidē, piedalījās 793 respondentu.