Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Koalīcija atbalsta stingrāku ieceļojošo kontroli Covid-19 apstākļos

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Koalīciju veidojošās partijas atbalsta priekšlikumu par stingrāku ieceļojošo kontroli Covid-19 apstākļos, pirmdien mediju pārstāvjiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers pauda bažas par jauna Covid-19 uzliesmojuma negatīvo ietekmi uz valsts ekonomiku, tāpēc koalīcijas partneri šodien pārrunājuši vienu no galvenajiem iemesliem, kā rezultātā vīruss varētu atkal strauji izplatīties, proti, Latvijā ieceļojušie cilvēki un viņu izpratne par Latvijā noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām.

Pēc Kariņa teiktā, koalīciju veidojošo partiju pārstāvji pārsprieduši iespēju stiprināt Latvijas ārējās robežas, lai apzinātu pilnīgi visus valstī ieceļojošos cilvēkus. Ministru prezidents norādīja uz problēmu, kas saistīta ar ieceļojušo cilvēku informācijas apmaiņu Baltijas valstu starpā.

Patlaban gan nav zināmi konkrēti pasākumi, kā kontrolēt Latvijā iebraukušos cilvēkus, bet Kariņš atzina, ka risinājums tiks piedāvāts rītdienas valdības sēdē. Vienlaikus premjers norādīja uz diviem iespējamajiem risinājumiem, proti, kaimiņvalstis sniedz informāciju par situāciju uz savām iekšējām robežām vai arī uz Eiropas Savienības robežām tiek atjaunota ieceļotāju anketēšana. "Mums ir jāzina informācija par katru ieceļotāju," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents piebilda, ka šodien netika runāts nedz par konkrētām valstīm, pret kuru valstu pilsoņiem būtu vēršami stingrāki ierobežojumi, jo informācija par Covid-19 vairāk skartajām valstīm ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, tāpat netika runāts arī par soda sankcijām pret personām, kuras neievēro Latvijas noteikumus. Kariņš piebilda, ka Latvijā būtu jāparedz iespēja vērsties pret tiem "Latvijā laipni gaidītajiem viesiem", kuri tomēr neievēro noteikumus.

Arī deputāts Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka patlaban galveno risku saslimt ar Covid-19 rada ieceļotāji no ārvalstīm, tāpēc ir atbalstāma ideja, ka tiek stiprināta robežsardzes un policijas kontrole.

Deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) piebilda, ka robežu atvēršana Latvijā notikusi pārāk strauji, kā rezultātā valstī ieceļo liels skaits cilvēku, kuri vai nu nesniedz nekādu, vai arī nepilnīgu informāciju par sevi, rezultātā Latvijā atkārtoti ievedot Covid-19.

Pēc Dombravas teikta, Latvijā ieceļojušās personas būtu jāanketē, savukārt tām personām, kuras neievēro Latvijas prasības attiecībā uz došanos 14 dienu pašizolācijā, būtu atņemamas termiņuzturēšanās atļaujas.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs norādīja, ka galvenais jautājums ir saprast Covid-19 ietekmi uz ekonomiku. Tāpat tā kā Covid-19 parasti nākot "no ārpuses", tad nevar pieļaut, ka cilvēki, kuri ierodas Latvijā, melo un izvairās no pašizolācijas, uzsvēra politiķis.

Zakatistovs norādīja, ka nav jāieiet galējībās, slēdzot robežas, bet ir jāsaglabā kontrole pār to, kurš iebrauc Latvijā un kur iepriekš šis cilvēks ir bijis, un kā ievēros pašizolāciju nepieciešamības gadījumā.