Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

APSKATI! Tā izskatās debesīs virs Latvijas redzamā komēta

© imago images/Christian Grube/SCANPIX/LETA

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) publicējis foto, kurā iemūžināta virs debesīm Latvijā redzamā spožā komēta.

Pēc vairāk nekā 20 gadu ilga pārtraukuma Latvijas debesīs atkal ir novērojama spoža komēta, proti, līdz jūlija nogalei Neowise komēta būs redzama visu nakti debess ziemeļrietumu, ziemeļu un ziemeļaustrumu pusē, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

LVĢMC arī publicējis foto, kurā saskatāma šī komēta.

Komētu Neowise (C/2020 F3) šī gada 27.martā atklāja NASA Zemei tuvo objektu plaša redzeslauka infrasarkanā diapazona kosmiskais teleskops (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer). Šis kosmiskais teleskops atrodas orbītā ap Zemi un veic pētījumus kopš 2009.gada, taču 2013.gada septembrī tā misijas mērķis tika mainīts, lai identificētu un pētītu tieši Zemei tuvus kosmiskos objektus. Līdz šim ar Neowise teleskopu ir atklāta 21 komēta, kā arī aptuveni 34 000 asteroīdi, no kuriem 135 ir klasificēti kā Zemei tuvi objekti. Šādu objektu orbītas šķērso Zemes orbītu un var radīt potenciālus sadursmes draudus.