Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: Runāt par Covid-19 otro vilni pēc trīs dienu rādītājiem ir pāragri

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Runāt par Covid-19 otro vilni pēc trīs dienu rādītājiem ir pāragri, savukārt iespējamai ierobežojumu pastiprināšanai izšķirošas būs tuvākās dienas, izriet no veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) sacītā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Ministre uzsvēra, ka šī ir situācija, kurā noteikti būtu jāizvairās no emocionāliem vērtējumiem un jālūkojas uz faktiem. Viņa skaidroja, ka Latvijā Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15, bet nebūtu arī jāgaida, kad saslimstība pieaug tik tālu. Tai pat laikā, viņasprāt, būtu pāragri pēc trīs dienu rādītājiem runāt par Covid-19 otro vilni un izdarīt secinājumus, ka inficēšanās pieauguma tendence ir stabila.

Vērtējums notiek nedēļas griezumā, skaidroja ministre. "Acīmredzot šodienas un vēl īpaši brīvdienu rādītāji būs tie izšķirīgie, vai otrdien un Ministru kabineta sēdi man diemžēl būs jādodas ar striktākiem ierobežojumiem," uzsvēra ministre.

Būtiski, ka inficētie lielākoties bijuši cilvēki, kas atbraukuši no ārzemēm vai viņu kontaktpersonas - tātad inficēšanās notiek tuvā draugu vai ģimenes lokā, atzīmēja politiķe.

Viņa arī atgādināja Slimību profilakses un kontroles centra norādīto, ka būs jālemj par ierobežojumu atgriešanu, ja nevarēs izsekot jaunos inficēšanās gadījumus. Līdz vakardienai bija trīs gadījumi, kur inficēšanās avots vēl tika meklēts.

Ministre akcentēja, ka, domājot par iespējamām izmaiņām ierobežojumos, tiks vērtēts, kāds ir inficēšanās raksturs un kur tas notiek. Patlaban ir redzams, ka inficēšanās notiek cilvēkiem, kuri ir atbraukuši no ārzemēm un rīkojuši balles vai pasākumus. "Tātad uzsvars ir ārzemes un iekštelpas - acīmredzot šis būtu tas virziens, kurā mums būtu jāseko notikumu rašanās cēloņiem un arī uz tiem jāiedarbojas," sacīja ministre.

Vienlaikus Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Santa Līviņa intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pieļāva, ka valdībā varētu tikt rosinātas diskusijas par to, ka jābūt stigrākai pašizolācijas noteikumu kontrolei.

Līviņa uzsvēra, ka šis brīdis, kad būtu jāizšķiras, vai visi tiešām ievērojam visiem zināmās prasības, vai nāksies atkal atgriezties pie stingrākiem ierobežojumiem. Viņa novērojusi, ka cilvēki sāk "grēkot", piemēram, ar distances ievērošanu.

Kā vēstīts, pēdējo trīs diennakšu laikā Latvijā reģistrēti 27 jauni Covid-19 gadījumi.