Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Infektoloģe: Lai izvairītos no ierobežojumu pastiprināšanas, atbildība šobrīd jāuzņemas sabiedrībai

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Lai Latvijā izvairītos no ierobežojumu pastiprināšanas Covid-19 izplatības dēļ, atbildība šobrīd jāuzņemas sabiedrībai, šādu nostāju pauda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras profesore Angelika Krūmiņa.

Kā izteicās eksperte, cik viņai zināms, Latvijā aktīvi norisinās ballītes un svinības, kurās netiek ievēroti elementāri drošības noteikumi, kurus atbildīgās institūcijas un amatpersonas ir lūgušas ievērot un ņemt vērā, piemēram, par distances ievērošanu. "To neievērojot redzam, ka saslimšana atkal parādās," teica infektoloģe.

Krūmiņa norādīja, ka viens no apsvērumiem, ko īstenot, ja epidemioloģiskā situācija pasliktinās, būtu pulcēšanās ierobežojumu pārskatīšana, tomēr eksperte uzsvēra, ja cilvēki būs apzinīgi un atbildīgi, kā arī ievēros šobrīd spēkā esošos noteikumus, pie ierobežojumu pastiprināšanas nevajadzētu atgriezties.

Viņasprāt, šobrīd atbildība ir jāuzņemas sabiedrībai. "Ja sabiedrība uzskata, ka distancēšanās prasība ir tikai daļēji jāievēro, un cilvēki aizvien vēlas pulcēties, tad jārēķinās, ka saslimušo skaits pieaugs, kā arī, iespējams, izmaiņas skars šī brīža ierobežojumus," pauda Krūmiņa.

Kā vēstīts, ja izmeklējot šīs nedēļas jaunos Covid-19 saslimšanas gadījumus, vairākiem no tiem nebūs izsekojams infekcijas avots, visticamāk, būs jāatgriežas pie stingrākiem ierobežojumiem nākamajā nedēļā, trešdien informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Arī Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa žurnālistiem norādīja, ka Latvijā turpinot pasliktināties epidemioloģiskajai situācijai, ministrija pārskatīs uz augustu plānotās izmaiņas pulcēšanās apmēros.

VM pārstāve skaidroja, ka šobrīd nosaukt konkrētas normas, kuras, iespējams, varētu skart izmaiņas, viņa nevar, jo viss ir atkarīgs no tā, kā turpmāk attīstīties epidemioloģiskā situācija.