Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vēl nav izdevies noskaidrot pirmavotu nesenajam Covid-19 uzliesmojumam

© Pexels

Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) vēl nav izdevies noskaidrot pirmavotu nesenajam Covid-19 uzliesmojumam, kas saistīts ar cilvēku grupas atpūtu divos Rīgas restorānos.

Kā ceturtdien preses brīfingā pastāstīja SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa, divi no aizvadītajā diennaktī konstatētajiem saslimšanas gadījumiem ir saistīti ar ceļojumu uz ārvalstīm, pieci gadījumi esot skaidri klasificējami kā kontaktpersonas jau iepriekš atklātajiem saslimšanas gadījumiem, bet vēl trīs gadījumos šī brīža versija ir, ka inficētie bijuši kontaktā ar personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm.

Par trim inficēšanās gadījumiem vēl norisinās epidemioloģiskā izmeklēšana, un SPKC mēģina noskaidrot, kā šie cilvēki inficējušies ar Covid-19. Dimiņa uzsvēra, ka ar visiem cilvēkiem, kuriem atklāta slimība, SPKC ir izdevies sazināties. Esot vēl trīs citi iepriekš nesen atklāti gadījumi, kuros SPKC vēl nav izdevies izsekot inficēšanās avotu, līdz ar to pašlaik īpašā SPKC uzmanības lokā ir kopumā seši neizsekojami saslimšanas gadījumi.

Dimiņa atzīmēja, ka kopumā pēdējās dienās Latvijā atklāti 30 jauni saslimšanas gadījumi, no kuriem 12 gadījumi ir saistīti ar uzliesmojumu privātā cilvēku kompānijā, kas viesojusies divos Rīgas restorānos.

Vaicāta, vai izdevies noskaidrot, kā Covid-19 nonācis šajā konkrētajā kompānijā, kas tālāk aplipināja citus, Dimiņa atbildēja noraidoši, uzsverot, ka pie šī jautājuma SPKC strādā, jo esot grūti identificēt sākotnējo gadījumu.

Speciāliste teica, ka pārliecinošu atbildi par uzliesmojuma izcelšanos SPKC varēs dot pēc nopietnas laboratoriskās izmeklēšanas. "Sākumā jāidentificē visi, kas šajā uzliesmojumā ir iesaistīti. Iespējams, tuvākajās dienās uzzināsim par vēl jauniem gadījumiem," atzina Dimiņa.

Komentējot iepriekš reģistrētos gadījumus, Dimiņa atklāja, ka vienam ļoti neskaidram saslimšanas gadījumam SPKC ir izdevies noskaidrot izcelsmes avotu - tas klasificēts kā no ārvalstīm ievests inficēšanās gadījums.

SPKC arī norāda, ka visās trīs Baltijas valstīs ir pieaugusi Covid-19 "kumulatīvā incidence", kas liecina par saslimšanas gadījumu strauju kāpumu: Igaunijā - no 1 uz 1,5, Lietuvā - no 1,5 uz 1,7, bet Latvijā - no 0,7 uz 1,6.

Piemēram, Igaunijā esot ziņots par sešiem saslimšanas gadījumiem pagājušajā nedēļā, bet līdz ceturtdienai jau bijis trīsreiz vairāk jeb 18 gadījumi, savukārt Lietuvā pagājušajā nedēļā reģistrēti 20, bet šonedēļ līdz ceturtdienai - 21 gadījums.

SPKC norāda, ka Latvijā pagājušā nedēļā bija astoņi jauni saslimšanas gadījumi, bet šonedēļ jau 30. "Tā kā vērojams saslimstības pieaugums, aicinām rūpīgi izvērtēt ceļošanas nepieciešamību," uzsvērts paziņojumā.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 1715 Covid-19 testi un reģistrēti 13 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Ja salīdzina ar trešdienas datiem, kad tika reģistrēti septiņi jauni saslimšanas gadījumi, tad aizvadītajā diennaktī ar Covid-19 sasirgušo skaits ir gandrīz dubultojies.

Līdz šim valstī veikti 163 769 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas ir 1154 personas un 30 mirušas. Savukārt atveseļojušies ir 1019 cilvēki.