Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Puse Latvijas iedzīvotāju jau tagad gatavi apmeklēt pasākumus

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Latvijā apmēram puse iedzīvotāju ir gatavi apmeklēt pasākumus jau tagad, taču 13-15% to būtu gatavi tikai pēc visu Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atcelšanas, liecina Latvijas Pasākumu producentu asociācijas (LaPPA) rīkotās aptaujas rezultāti.

LaPPA pārstāvis un "L Tips Agency" vadītājs Gints Putniņš aģentūrai LETA norādīja, ka kopumā aptaujā iegūtais rezultāts ir vērtējams kā laba ziņa. Tomēr ir jārēķinās, ka aptuveni sestā daļa apmeklētāju pasākumos pārskatāmā nākotnē neatgriezīsies.

Tostarp aptauja liecina, ka pēdējos sešos mēnešos pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas 57% aptaujas dalībnieku apmeklēja vienu līdz trīs koncertus, bet 23% četrus līdz sešus koncertus. Tostarp 32% par vienu koncerta biļeti tērēja 21 līdz 30 eiro, bet 27% - no 11 līdz 20 eiro. Nevienu koncertu pēdējo sešu mēnešu laikā nebija apmeklējuši 7% aptaujāto.

Gatavību apmeklēt tikpat daudz koncertu kā pirms ārkārtējās situācijas nekavējoties ir pauduši 28% aptaujāto, 20% to ir gatavi darīt vasaras laikā, bet 12% tikai rudenī.

Vienlaikus 16% norādījuši, ka tikpat daudz koncertus kā iepriekš apmeklēs vien tad, kad tiks atcelti visi ierobežojumi.

"Diemžēl domāju, ka viss ir atkarīgs no Covid-19 izplatības samazināšanās pie mums, Eiropā un pasaulē. No mūsu, kā pasākumu rīkotāju, puses maz ko varam te darīt," atzina Putniņš.

Viņš atzīmēja, ka ir samazinājušās ir arī summas, kuras Latvijas iedzīvotāji gatavi tērēt par biļetēm. Populārākā cenu kategorija, kuru norādījuši vairāk nekā 30% aptaujāto, ir 11-20 eiro par koncerta biļeti.

"Tas ir saistīts ar ienākumu samazināšanos cilvēkiem. Atkopjoties ekonomikai un augot drošības sajūtai par nākotni, paredzu, ka cilvēki atkal būs gatavi tērēt pasākumu apmeklēšanai vairāk. Vienlaikus, ļoti iespējams, ka viens otrs plānots, bet finansiāli dārgāks pasākums, tiks pārcelts uz tālāku nākotni," vērtēja LaPPA pārstāvis.

Aptaujas dati arī liecina, ka aptuveni puse Latvijas iedzīvotāju ir gatavi apmeklēt tautas sporta pasākumus, piemēram, maratonus.

Pēdējos sešos mēnešos pirms ārkārtējās situācijas vienu līdz trīs tautas sporta pasākumus apmeklēja 68% aptaujāto, kamēr 13% apmeklēja četrus līdz sešus pasākumus, bet 10% tos neapmeklēja. Aptaujā 34% respondentu atzinuši, ka tautas sporta pasākumus ir gatavi apmeklēt jau tagad, bet vēl 18% to gatavi darīt šīs vasaras laikā. Tikmēr 17% norādījuši, ka tautas sporta pasākumus atkal apmeklēs vien tad, kad tiks atcelti visi ierobežojumi.

Aptaujas dati arī liecina, ka par lielāko ierobežojumu, kura dēļ cilvēki nebūtu gatavi apmeklēt dažāda veida pasākumus, tiek uzskatīta prasība par sejas masku lietošanu. Savukārt par vismazāko šķērsli aptaujātie uzskata prasību dezinficēt rokas, kā arī apmeklētāju reģistrēšanu.

"Šāda prasība, lietot maskas apmeklējot pasākumus, no valdības puses nav un nav arī lielākajā daļā Eiropas. Cerams, ka tā arī paliks. Es jau agrāk prognozēju, ka tieši masku valkāšana sabiedrībai būs lielākais klupšanas akmens, ko mēs jau redzam arī sabiedriskajā transportā," aptaujas rezultātus komentēja Putniņš.

Viņš atzina, ka tagad pamazām atsākas visa veida mazformāta pasākumi, kurus ir iespējas rīkot saskaņā ar valdības noteiktajiem ierobežojumiem.

"Diemžēl, salīdzinot ar agrāk pierasto pasākumu daudzumu un klāstu, šādu pasākumu nevar būt daudz tādēļ, ka nav iespējams segt izmaksas, kas ir saistītas ar pasākumu sarīkošanu," stāstīja "L Tips Agency" vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka izrādes, koncerti un citu pasākumu izrādīšana interneta platformās pārsvarā nav dzīvotspējīga finansiālu iemeslu dēļ, jo no tiem nav iespējams ģenerēt tādu ieņēmumu apmēru, kas spētu segt rīkošanas reālās izmaksas. Tādēļ turpmāk, visdrīzāk, tie, tāpat kā pirms pandēmijas, lielākoties kalpos mūziķu atpazīstamības veicināšanai.

Viņš arī pauda cerību, ka šo laiku pārdzīvos lielākā daļa nopietnu pasākumu rīkotāju, kuri strādā tirgū jau daudzus gadus un ir pārdzīvojuši arī iepriekšējos ekonomiskos satricinājumus.

"Kopumā, protams, šis gads ir, ja tā var teikt, norakstāms, jo paredzu, ka ātrākais tikai nākamā gada sākumā sabiedrība, ja tiks noņemti visi ierobežojumi, būs atkal gatava apmeklēt pasākumus tāpat kā pirms Covid-19, bet 100% prognozēt neko nav iespējams, jo šajos laikos viss mainās ļoti strauji," atzina Putniņš.

LaPPA rīkotajā aptaujā piedalījās vairāk nekā 3000 respondentu.