Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valda neziņa par Aglonas reliģisko svētku rīkošanu

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Pēc mēneša desmitiem tūkstoši cilvēku dosies uz Aglonu, jo tur notiks Latvijā viens no lielākajiem reliģiskajiem notikumiem – ikgadējie Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki. Taču šobrīd ne valdība, ne pašvaldība, ne arī baznīca nezina, kā rīkoties, lai ievērotu visus ierobežojumus, vēsta ReTV Ziņas.

Lielākās problēmas var sagādāt fakts, ka uz Aglonu dosies svētceļotāji arī no ārvalstīm; tāpat ir skaidrs, ka svētkus apmeklēs tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Tomēr epidemioloģiskie nosacījumi, īpaši pēdējās dienās, nedod skaidru atbildi - kādi konkrēti ierobežojumi būs jāievieš pēdējā pusgada laikā lielākajā publiskajā pasākumā.

Romas katoļu Rīgas metropolijas Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis ReTV Ziņām saka - ir jārēķinās, ka Aglonā svētki būs un ka tajos ticīgie pulcēsies. “Kā katru gadu Aglonas svētvietā notiks Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki. Visiem saprotams, ka, saistībā ar Covid-19, Latvijā ticīgie, kuri dosies uz svētkiem, ievēros valstī noteiktās pulcēšanās prasības un citus ierobežojumus. Dievkalpojumi notiks bazilikas sakrālajā laukumā, tādēļ, ka ārpusē varēs vairāk cilvēku piedalīties.”

Nevar izslēgt to, ka Aglonā būs izvietotas norobežojošas konstrukcijas, pastiprināti strādās pašvaldības policija un arī citi dienesti; tāpat iespējami arī citi ierobežojumi, ar ko visiem būs jārēķinās. Aglonas novada pašvaldība ReTV Ziņām norāda uz neziņu par svētku rīkošanu.

Mums ir atsūtīts pieteikums no Tieslietu ministrijas, ka 17.jūlijā tiks rīkota Tieslietu ministrijas izbraukuma sēde, kura notiks Aglonas bazilikas telpās, un tad tur sīkāk tiks izrunāti visi šie jautājumi. (...) Drošības pasākumu nodrošināšanai arī tiks plānoti vēl kaut kādi papildus līdzekļi vai līdzekļi tiks pārdalīti,” saka Aglonas novada domes izpilddirektore Ineta Poga.

Lielāka skaidrība, kādi tieši būs ierobežojumi un ar ko jārēķinās visiem, kuri dosies uz šiem svētkiem, būs zināms pēc 20.jūlija, kad tiks rīkotas vairākas sanāksmes Aglonā kopā ar Tieslietu ministrijas ekspertiem un arī epidemiologiem.

Tikmēr ReTV Ziņu dienests noskaidroja, ka tūrisma kompānijas jau tagad organizē grupu braucienus uz Aglonas svētkiem; tāpat arī ReTV noskaidroja, ka draudzes apzina grupas, kuras dosies svētceļojumā.