Simtiem cilvēku Latvijā gatavi palīdzēt policijai cīnīties ar noziedzību

Simtiem dažādu profesiju, tautību un dzimumu privātpersonu visā Latvijā gatavi bez ieročiem palīdzēt policijai cīņā ar noziedzību.

Šie cilvēki ir apvienojušies šovasar izveidotajā Aizsargu organizācijā. Pēc organizācijas 5.Rīgas pulka komandiera Egīla Ciņa aģentūrai LETA teiktā, organizācijā jau apvienojušies simtiem cilvēku visos Latvijas reģionos. Organizācijas mērķis ir palīdzēt valsts drošības iestādēm stiprināt valsts iekšējo drošību un uzturēt sabiedrisko kārtību valstī.

Organizācijas vadībā ir bijušie armijnieki, policisti un apsargi, taču tajā var iestāties ikviens Latvijas iedzīvotājs, ja vien viņš ir lojāls valstij. Katra kandidāta uzņemšanu organizācijā vērtē individuāli.

Cinis sacīja, ka viņu mērķis ir būt tādiem kā padomju laikā pastāvošajiem "družiņņikiem", kuri palīdzētu policijai nodrošināt sabiedrisko kārtību. Lai gan Cinis apgalvoja, ka organizācija jau tikusies ar policijas vadību, lai pārrunātu iespējamo sadarbību, policijā par šādas organizācijas pastāvēšanu nezināja. Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa aģentūrai LETA teica, ka policijas vadībai nekāda tikšanās ar aizsargiem nav bijusi. Runājot par iespējamo sadarbību, Rekšņa atzīmēja, ka juridiski tas būtu ļoti grūti, sadarbība varētu notikt vienīgi sabiedriskā kārtā.

Organizācija atjaunota, par pamatu ņemot savulaik Latvijas laikā pastāvējušo, bet 1940.gada 20.jūlijā slēgto Aizsargu organizāciju. Cinis atminējās, ka jau 1989.gadā persona Jānis Vība mēģināja atjaunot šo kustību, taču viņš esot pieļāvis lielāko kļūdu, jo atteicies sadarboties ar toreizējo valdību. Tad organizācija tikusi atjaunota 1993.gadā, bet līdz pat 1999.gadam tā bijusi tādā kā dīkstāvē, nekādas aktivitātes neizvēršot. Tagad domubiedri nodibinājuši jaunu organizāciju, tās vadītājs ir Antons Zīle.

Pēc Ciņa teiktā, patlaban jau ir atjaunoti vairāki pulki visos Latvijas reģionos, un cilvēku atsaucība esot ļoti liela. Organizācijai patlaban notiekot pārrunas ar pašvaldību vadītājiem par iespējamo sadarbību. Aizsargi ir gatavi bez speclīdzekļiem patrulēt ielās, lai aizsargātu iedzīvotājus no ļaundariem.

Lai gan vēl līdz galam nav nolemts par biedru naudas apmēru, tomēr tiek pieļauts, ka finansiāli maznodrošinātākiem iedzīvotājiem tie varētu būt 0,50 lati mēnesī, bet labāk situētiem - viens lats katru mēnesi. Cits finansējums aktivitāšu nodrošināšanai nav paredzēts.

Svarīgākais