Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesa saņēmusi Limbažu pieteikumu, kurā apstrīd Skultes pagasta atdalīšanu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Satversmes tiesa (ST) saņēmusi Limbažu novada pašvaldības domes pieteikumu, kurā vietvara apstrīdējusi Skultes pagasta atdalīšanu no Limbažu novada, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Dome 2.jūlijā saņemtajā pieteikumā apstrīd Saeimā pieņemtā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma konkrētu apakšpunktu. Tā iebilst pret to, ka ar šo normu Skultes pagasts, kas patlaban ietilpst Limbažu novada pašvaldības administratīvajai teritorijā, tiks iekļauts Saulkrastu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Pašvaldība lūdz ST atzīt apstrīdēto normu par neatbilstošu vairākām Satversmes un Eiropas vietējo pašvaldību hartas normām.

Pieteikums ir nodots izskatīšanai ST otrajai kolēģijai.

Lēmumu par lietas ierosināšanu vai par atteikšanos ierosināt lietu kolēģija pieņem mēneša laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas. Sarežģītās lietās ST šo termiņu var pagarināt līdz diviem mēnešiem.

Limbažu novada pašvaldības pieteikums ir arī patlaban vienīgais, kurā ST apstrīdēts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums.

LETA jau rakstīja, ka par administratīvi teritoriālo reformu ST solījušas vērsties arī Inčukalna pašvaldība, Salas novada dome, Ikšķiles novads un Kandavas novada pašvaldība.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents izsludinājis likumu, kas no 2021.gada 1.jūlija Latvijā paredz 42 pašvaldību izveidošana pašlaik esošo 119 pašvaldību vietā.

Likumā noteikts jauns Limbažu novada pašvaldības administratīvās teritorijas iedalījums, proti, Ainažu pagasts, Ainažu pilsēta, Alojas pagasts, Alojas pilsēta, Braslavas pagasts, Brīvzemnieku pagasts, Katvaru pagasts, Liepupes pagasts, Limbažu pagasts, Limbažu pilsēta, Pāles pagasts, Salacgrīvas pagasts, Salacgrīvas pilsēta, Staiceles pagasts, Staiceles pilsēta, Umurgas pagasts, Vidrižu pagasts un Viļķenes pagasts.

Savukārt Skultes pagasts ir pievienots jaunizveidotajam Saulkrastu novadam, bez Skultes pagasta tajā iekļaujot arī Saulkrastu pagastu, Saulkrastu pilsētu un Sējas pagastu.

Tādējādi ir ignorēts Limbažu novada pašvaldības, 3000 Limbažu novada iedzīvotāju un 33 lielāko novada uzņēmumu viedoklis, saglabāt Limbažu novadu esošajā sastāvā.