Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Turpmāk pašizolācija jāievēro, arī atgriežoties no Čehijas un Monako [papildināts]

© Gavriil Grigorov/TASS/SCANPIX/LETA

Pieaugot Covid-19 saslimstībai atsevišķās valstīs, turpmāk pašizolācija būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur Monako, Melnkalni, Serbiju, kā arī kopumā septiņām Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, tostarp Zviedrijas, Luksemburgas, Portugāles, Rumānijas, Bulgārijas, Apvienotās Karalistes un Čehijas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Pēdējo nedēļu laikā novērots saslimstības pieaugums atsevišķās ES, EEZ un citās valstīs, uz un no kurām ir atļauta ceļošana. Kopš šodienas pašizolācijas prasība attiecināta arī uz Čehiju un Monako, kur saslimstība pārsniegusi noteikto 16 gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem atzīmi.

Tāpat pašizolācija būs jāievēro, atgriežoties no Melnkalnes un Serbijas. Šīs valstis ir to 15 "drošo valstu" vidū, kuru pilsoņiem Eiropas Savienība no 1.jūlija atvēra bloka ārējās robežas.

Tiem, kuri jau ir pasūtījuši biļetes braucienam uz kādu no minētajām valstīm, atgriežoties Latvijā, nāksies ievērot pašizolāciju. Šāda prasība arī attiecas uz tranzītā ceļojošajiem, proti, ja ceļotājs caurbrauks šīs valstis vai būs uzturējies to lidostās pārsēšanās nolūkos.

Ņemot vērā minētos apsvērumus, gan SPKC, gan Veselības ministrija joprojām neiesaka doties ceļojumos ārpus Latvijas.

Latvijā saslimstības intensitāte ir 0,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, un tā joprojām turpina kristies, sasniedzot zemāko rādītāju to ES un EEZ valstu vidū, kur joprojām ir reģistrēti Covid-19 inficētie.

Arī pārējās Baltijas valstīs vērojams saslimstības kritums - Igaunijā šis rādītājs nokrities līdz vienam pacientam uz 100 000 iedzīvotājiem, kamēr Lietuvā līdz pusotram. Vēl 26.jūnijā tika ziņots, ka Lietuvā Covid-19 intensitāte ir divi gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, savukārt Igaunijā - 1,4.

No visām EEZ un ES valstīm visaugstākā saslimstībā joprojām reģistrēta Zviedrijā, kur, neskatoties uz nelielu kritumu, tā mērāma 144,5 gadījumos uz 100 000 iedzīvotājiem. Otrā augstākā saslimstība ES un EEZ dalībvalstu vidū ir Luksemburgā, kur tā pieaugusi līdz 48,6 gadījumiem. Trešajā vietā patlaban atrodas Portugāle, kur saslimstība mērāma 46 gadījumos uz 100 000 iedzīvotājiem.

Neviens Covid-19 pacients patlaban nav reģistrēts tikai trīs Eiropas reģiona valstīs - Andorā, Vatikānā un Lihtenšteinā. Savukārt vistuvāk 16 gadījumu atzīmei ir Horvātija, kur saslimstība ir 15,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Pašizolācija nav jāievēro cilvēkiem, kuri ieradušies no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 16. Rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem, ir iespējams objektīvi salīdzināt dažādu valstu rādītājus, neskatoties uz atšķirībām iedzīvotāju kopskaitā, norāda speciālisti.

Ja pašizolācija tiek ievērota, atgriežoties no valsts, kur kumulatīvais rādītājs 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotāju iepriekš pārsniedzis, bet vairs nepārsniedz 16, tad pašizolāciju drīkst pārtraukt.