Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole: Pērn VM finansējumu izmantojusi atbilstoši mērķiem

Lai gan pērn kopumā četros izskatītajos projektos Veselības ministrija (VM) piešķirto finansējumu izmantojusi atbilstoši mērķiem, atsevišķos gadījumos konstatētas aizkavēšanās vai prognožu neizpilde, sniedzot pakalpojumu mazākam pacientu skaitam nekā plānots, revīzijā par ministrijas 2019.gada pārskata sagatavošanas pareizību secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK skatījusi kopumā četru pasākumu finansējuma izlietojumu - hronisko pacientu aprūpes reforma, psihoemocionālā atbalsta dienas centra "Spēka avots" izveide, Valsts patoloģijas centra izveide un VM finansējuma izlietošana Latvijas valsts simtgades svinību nodrošināšanai.

Pērn tika turpināta 2018.gadā uzsāktā hronisko pacientu veselības aprūpe stacionāros, pasākuma nodrošināšanai piešķirot finansējumu 5,4 miljonu eiro apmērā. Tomēr faktiski hronisko pacientu aprūpei 2019.gadā izlietoti 81% jeb 4,4 miljoni eiro no sākotnēji 2019.gadam plānotā finansējuma.

VK norāda, ka faktiski 2019.gadā tika nodrošināta 9523 hronisko pacientu hospitalizācija jeb 72% no sākotnēji 2019.gadam plānotajām 13 142 hospitalizācijām. Tostarp 81% no plānotajām hospitalizācijām ar ārstēšanās ilgumu līdz desmit gultasdienām un 49% no plānotajām hospitalizācijām ar ārstēšanās ilgumu 11 vai vairāk gultasdienas.

Revīzijas ziņojumā atzīmēts, ka psihoemocionālā atbalsts dienas centrs "Spēka avots" izveidots četrus mēnešus vēlāk, kā rezultātā VM nevarēja sniegt pakalpojumus pacientiem sākotnēji plānotajā apmērā, lai gan pērn piešķirtais finansējums izlietots atbilstoši mērķiem.

Ņemot vērā, ka centrs uzsāka darbību 2019.gada 1.novembrī, VK ziņojumā norādīts, ka "revīzijā tika konstatētas būtiskas, bet ne visaptverošas neatbilstības". To vidū tiek minēts fakts, ka tika izlietoti 80% no kopējā finansējuma, proti, 7500 eiro, un pakalpojums sniegts 368 pacientiem vai viņu tuviniekiem jeb 94% no plānotā pacientu skaita.

Turpretim ir sasniegts mērķis apmācīt darbiniekus komunikācijai ar pacientiem, tostarp krīžu komunikācijā. Šajā kontekstā 66 darbinieki tika apmācīti komunikācijā ar onkoloģijas pacientiem, secinājusi VK.

Revidenti tostarp vērš uzmanību, ka nav iespējams izsekot, vai pakalpojums tiek sniegts vienai no mērķa grupām - personām, kurām pirmo reizi atklāts ļaundabīgs audzējs, jo VM reģistros šādi dati nav pieejami. Vienlaikus, ņemot vērā pacientu saslimšanas sensitīvo raksturu, kas nosaka lielāku personas datu aizsardzību, arī no pacientiem šāda informācija netiek pieprasīta.

Ziņojumā norādīts, ka VM piešķirtais finansējums Valsts patoloģijas centra izveidei visos būtiskajos aspektos ir izlietots atbilstoši piešķiršanas mērķim, tomēr revidenti vērš uzmanību, ka centra izveide aizkavējusies un termiņš pagarināts līdz šī gada 1.oktobrim.

Līdz ar to 2019.gadā nebija iespējams saīsināt diagnozes noteikšanas laiku, lai precīzi atklātu audzēja veidu un piemeklētu efektīvāko ārstēšanas metodi, kas dotu būtisku ieguvumu ne tikai pacientu dzīvildzes uzlabošanā, bet arī līdzekļu efektīvā izlietošanā, ārstējot tikai ar mērķtiecīgu terapiju, skaidrots ziņojumā.

Balstoties uz minēto, VK atzīmē, ka sākotnējā prognoze - sniegt 1500 biopsijas un operācijas materiāla "in situ" hibridizācijas izmeklējumus - pērn tika samazināta līdz 500 izmeklējumiem, lai gan beigās faktiski tika sniegti vien 27 šādi izmeklējumi. No sākotnēji plānotā finansējuma 0,2 miljoni eiro tika novirzīti citiem VM pasākumiem.

Pārējās šī pasākuma prognozes nav iespējams izvērtēt, jo, kā norāda VM, manipulāciju tarifi bija vienādi, tādējādi pastāv iespēja, ka ārstniecības iestādes tās ievadījušas zem vienas manipulācijas.

VK tostarp vērtējusi simtgades svinību nodrošināšanai Veselības ministrijai piešķirtā finansējuma 2473 eiro apmērā izlietojumu. Šajā gadījumā nepilnības nav konstatētas un VK secinājusi, ka "2019.gadā visos būtiskajos aspektos finansējums ir izlietots atbilstoši tā piešķiršanas mērķim, tiesību aktiem un plānošanas dokumentiem".

Revīzijas mērķis bija pārbaudīt, vai 2019.gada pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par VM finansiālo stāvokli, tā izmaiņām un VM darbības finansiālajiem rezultātiem un naudas plūsmu 2019.gadā. Revīzijā tostarp vērtēts, vai gada pārskats ir sagatavots atbilstoši normatīvo aktu prasībām.