Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Arhitekta Vilciņa mazmeitai valdības lēmums par ēkas nojaukšanu Elizabetes ielā 2 bijis pārsteigums

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) ēkas Elizabetes ielā 2 autoru tuviniekiem solījis veikt vispusīgu ēkas novērtēšanu pirms jebkādu darbu sākšanas.

Kā aģentūru LETA informēja ministra padomniece Inga Vasiļjeva, šodien Puntulis tikās ar ēkas autoru tuviniekiem, lai pārrunātu ieceri būvēt Nacionālo koncertzāli izvēlētajā vietā.

Arhitekta Jāņa Vilciņa mazmeita Rūta Grikmane pauda viedokli, ka valdība lēmumu par ēkas nojaukšanu pieņēmusi steigā un tas bijis šoks un pārsteigums, jo līdz šim nebija izskanējusi informācija par vietas izkatīšanu koncertzāles būvniecībai.

"Mūsu ģimenēm ir nepieņemami daudzi publiski izteikumi gan par ēkas izskatu, gan kvalitāti, jo mēs atceramies un zinām, ar kādu rūpību arhitekti to radīja, veidoja un loloja, cerot, ka kādreiz tā būs noderīga sabiedrībai," pauda Grikmane.

Arhitekta Vilciņa mazmeita pavēstīja, ka, tiekoties ar ministru, ēkas autoru tuvinieki saņēma solījumu par vispusīgas administratīvās ēkas Elizabetes ielā 2 novērtēšanu pirms jebkādu darbu sākšanas, lai precīzi zinātu tās gan kultūrvēsturiski, gan materiālo vērtību.

Arhitektu ģimeņu pārstāvjiem būšot arī iespēja piedalīties īpaši veidotā sabiedriskajā uzraudzības padomē, lai nodrošinātu atklātību pret sabiedrību par turpmāk pieņemtajiem lēmumiem. Grikmane akcentēja, ka projektu autoru radinieki turpinās skrupulozi sekot līdzi pieņemtajiem lēmumiem un turpmākajām darbībām.

Ministrs uzsvēra, ka, neraugoties uz atšķirīgajiem viedokļiem, dialogs ar arhitektu Vilciņa un Alfona Ūdra tuviniekiem bijis konstruktīvs, atklāts un cieņpilns.

"Sarunā esam vienojušies, ka nepieciešams izveidot sabiedrisko padomi, kas vēros un vērtēs procesa gaitu," atzīmēja Puntulis.

Kā vēstīts, Puntulis jau iepriekš norādījis, ka modernisma arhitektūras mantojums Latvijā ir nopietni jāpēta un jādokumentē, kas nenozīmē, ka viss mantojums ir jāsaglabā fiziski par katru cenu. Viņš sacījis, ka dokumentēšana un apzināšana jāveic, pielietojot visas 21.gadsimta tehnoloģiskās iespējas.

Kultūras ministrs arī solījis, ka turpmākais process notiks ciešā sazobē ar visām iesaistītajām pusēm - arhitektiem, ainavu arhitektiem, pilsētplānotājiem un citiem ekspertiem, organizējot dažāda formāta izpētes, plenēru, kuru rezultātiem jākļūst par arhitektu konkursa pamatu.

LETA jau vēstīja, ka valdība apstiprinājusi nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kur kādreiz atradās Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Komunistiskās partijas Centrālkomiteja, vēlāk - "Pasaules Tirdzniecības centrs".