Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis vairs nestrādās diennakts režīmā

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

No 6.jūlija ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis pārtrauks darbu diennakts režīmā un atsāks strādāt, kā ierasts, nodrošinot konsultācijas laikā, kad ģimenes ārsta prakse nestrādā - vakaros, nakts stundās un brīvdienās, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Arita Freimane.

Tāpat kā iepriekš ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa 66 016 001 darba laiks darba dienās būs no plkst.17 līdz 8, savukārt brīvdienās tālrunis strādās visu diennakti.

Katru dienu visu diennakti ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķi zvanus pieņēma laikā, kad valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 pandēmijas dēļ un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība bija ierobežota. Ņemot vērā, ka jūnijā tika pārtraukta ārkārtas situācija un šobrīd atkal ir pieejami visi valsts apmaksātie plānveida ambulatorie un stacionārie veselības aprūpes pakalpojumi, ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis atsāks darbu ierastajā režīmā.

Uz šo tālruni iedzīvotāji var zvanīt, kad nav iespējas konsultēties ar savu ģimenes ārstu, jo praksē darba laiks ir beidzies, bet nepieciešams mediķu padoms un nav skaidrs kā rīkoties. Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķi telefoniski sniedz padomus nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos. Biežākās situācijas, kad pacienti tiek aicināti zvanīt uz šo tālruni ir, piemēram, saaukstēšanās, muguras sāpes, sāpes vēderā, ausīs, kaklā, brūces, nobrāzumi, ķermeņa sasitumi, sastiepumi, hroniskas slimības saasinājumi.

NMPD atgādina, ka ārpus ģimenes ārsta darba laika medicīnisku palīdzību ir iespēja saņemt arī dodoties uz ārstniecības iestādi - pie dežūrārsta vai uz steidzamās medicīniskās palīdzības punktu. Dežūrārsti, kuri strādā vakaros un brīvdienās, līdzīgi kā ģimenes ārsti izraksta medikamentu receptes, darba nespējas lapu, nozīmē pareizu ārstēšanu, un nepieciešamos medikamentus, injicē un veic citas medicīniskas procedūras.

Savukārt mediķi steidzamās medicīniskās palīdzības punktos vakaros un nakts stundās sniedz palīdzību traumu, hronisku slimību saasinājuma brīžos un citās situācijās, kad palīdzība nepieciešama steidzami.

Dežūrārsti pieejami Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās, bet steidzamās palīdzības punkti atrodas reģionos. Šie speciālisti pieņem rindas kārtībā, taču pirms apmeklējuma nepieciešams telefoniski informēt par savu ierašanos. Dežūrārstu un steidzamās medicīniskās palīdzības punktu adreses un darba laikus var uzzināt Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.