Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Radošo personu atbalstam pagaidām saņemti vien 250 pieteikumi

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Līdz šim saņemti vien 250 no gaidītajiem vismaz 1200 pieteikumiem Radošo personu atbalsta programmai, kas nodrošina vienreizēju finansējuma piešķīrumu 1614 eiro apmērā, informēja Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) pārstāve Jana Vērdiņa.

Lai pretendētu uz šo finansējumu, kultūras nozarē strādājošajai personai ir jābūt ar ienākumiem ne lielākiem par 538 eiro mēnesī un līdz pensijas vecumam, kā arī noteikti citi kritēriji atbalsta saņemšanai.

VKKF atkārtoti aicina pieteikties programmai. Vērdiņa atgādināja, ka programma izveidota pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas, lai mazinātu Covid-19 negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari, tajā strādājošajām radošajām personām.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) uzsvēris, ka programma, kuras galvenais vadmotīvs ir atbildīgums un lietderība, ir valsts mērogā atbalsts tām radošajām personām jeb brīvmāksliniekiem, kuru ikdienas darbību būtiski ietekmēja vai pat pilnībā apturēja Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija.

"Neraugoties uz finansējuma piešķīruma apjomu, sagaidu, ka iesniegumu vērtētāji kā primāro ņems vērā tieši jaunrades komponenti, kvalitāti un potenciālo pienesumu valsts kultūrtelpai," norādīja Puntulis.

Vērdiņa skaidroja, ka mērķprogramma izveidota, lai finansētu radoša darba veikšanu kultūras nozarē individuāli nodarbinātām radošām personām, kas ir autortiesību vai blakustiesību subjekti Autortiesību likuma izpratnē, kuru profesionālā radošā darbība tikusi ierobežota valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, un veicinātu līdzšinējā radošajā darbībā māksliniecisko kvalitāti apliecinājušu radošo personu turpmāko radošo izaugsmi un žanriski daudzveidīgu kvalitatīvu mākslas un kultūras vērtību radīšanu.

Mērķprogrammas konkursā var piedalīties gan literāti, gan mūziķi, gan teātra mākslas, gan vizuālās mākslas, gan citu kultūras nozaru pārstāvji. Programmā atbalstam var pieteikties arī kuratori un producenti.

Mērķprogrammas konkursā radošai personai tiek piešķirts vienreizējs atbalsts 1614 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas radošā darba veikšanai laikā no 1.jūlija līdz 30.septembrim.

Lai pretendētu uz finansējumu, pirms pieteikuma iesniegšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Mērķprogrammas līdzekļus piešķir konkursa kārtībā. Gadījumā, ja pieteikumu skaits pārsniedz mērķprogrammā pieejamos finanšu līdzekļus, finansējums tiks piešķirs pieteikumu iesniegšanas secībā.

Pieteikumus VKKF projektu pieteikšanas sistēmā "kkf.kulturaskarte.lv" var iesniegt vēl trīs dienas - līdz 5.jūlija plkst.23.59.