Aptauja: 70% Latvijas iedzīvotāju pie automašīnas stūres izmanto mobilo telefonu

© pexels.com

Mobilo telefonu visaktīvāk pie automašīnas stūres starp Baltijas  valstīm lieto Latvijas iedzīvotāji, secināts risku apdrošinātāja "If P&C Insurance" (If") Latvijas filiāles veiktajā aptaujā.

Aptaujas dati liecina, ka mobilo telefonu pie automašīnas stūres izmanto 70% Latvijas iedzīvotāju. Seko Igaunijas iedzīvotāji (68%) un Lietuvas iedzīvotāji (65%).

Visvairāk sarunu pa telefonu pie automašīnas stūres, neizmantojot brīvroku sistēmu, veic Igaunijas iedzīvotāji (13%), seko Latvijas iedzīvotāji (12%) un Lietuvas iedzīvotāji (10%). Tāpat brauciena laikā 10% Lietuvas iedzīvotāju, kā arī 9% Latvijas iedzīvotāju un 8% Igaunijas iedzīvotāju lieto internetu vai apmainās ar rakstiskām ziņām.

Visās trijās Baltijas valstīs vīrieši biežāk atzinuši, ka automašīnās brauciena laikā izmantojuši tālruņus. Latvijā braukšanas laikā mobilo telefonu izmantojuši 78% vīriešu un 61% sieviešu, kamēr Lietuvā - 73% vīriešu un 57% sieviešu, bet Igaunijā - 73% vīriešu un 63% sieviešu.

"Analizējot bīstamo braukšanas paradumu statistiku, var izdarīt secinājumu, ka sievietes ir divtik priekšzīmīgākas: Latvijā 9% sieviešu un 15% vīriešu atzina, ka zvana pa telefonu, neizmantojot brīvroku sistēmu. Līdzīga attiecība ir arī Igaunijā: 8% sieviešu un 17% vīriešu, bet Lietuvā - 7% sieviešu un 13% vīriešu. Statistika nav labvēlīga vīriešiem, apskatot arī ziņu rakstīšanas un interneta lietošanas paradumus," atzīmēja "If" Atlīdzību nodaļas vadītāja Latvijā Līga Bērziņa.

Tāpat aptaujā secināts, ka visās trijās Baltijas valstīs tālruni automašīnā biežāk izmanto iedzīvotāji ar lielākiem ienākumiem.

"No visām vecuma grupām 35 līdz 44 gadus veci Latvijas autovadītāji visvairāk sērfo internetā un raksta īsziņas pie stūres (17%), tikmēr vecuma grupā 45 līdz 54 gadi vien 4% atzina šo netikumu. Kamēr autovadītāji vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem visretāk veic tālruņa zvanus bez brīvroku sistēmas (5%), tikmēr vecuma grupā 35 līdz 44 gadi to dara divreiz biežāk (16%)," minēja Bērziņa.

Viņa arī atzīmēja, ka jaunieši Lietuvā nav tik atbildīgi kā Latvijā - Lietuvā 24% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 24 gadiem mobilo telefonu izmanto īsziņu rakstīšanai un sērfošanai internetā, vadot automašīnu. Tajā pašā laikā Igaunijā šādi visbiežāk rīkojas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadi (16%).

Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 65 gadiem mobilo tālruni transportlīdzeklī izmanto visretāk, tāpat arī mazpilsētās tas tiek izmantots daudz retāk nekā Pierīgā un Rīgā.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Inspired UM", un tajā piedalījās 1000 respondentu.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais