Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Arodbiedrība: 5% veselības nodoklis ir atbalstāms, ja tiešām nemainās nodokļu slogs

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

 Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) uzskata, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) ideja par 5% veselības nodokli kopumā būtu atbalstāma, ja tiešām nemainītos kopējais darbaspēka nodokļu slogs.

Kā vēstīts, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" finanšu ministrs sacīja, ka tiek vērtēta iespēja ieviest veselības nodokli jeb veselības apdrošināšanu 5% apmērā. Reirs uzsvēra, ka, ieviešot veselības nodokli 5% apmērā, kopējais darbaspēka nodokļu slogs nemainīsies.

Kā aģentūru LETA informēja LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Birkenfelde, ideja par 5% veselības nodokli ir atbalstāma, bet vēl diskutējama un, iespējams, precizējama.

Savukārt LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns norādīja, ka par šādu risinājumu noteikti vajadzētu diskutēt Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē.

"Uzskatām, ka jau tagad - pie līdzšinējās nodokļu sistēmas - var atrast risinājumu veselības aprūpes un izglītības nozares finansējuma pieaugumam saistībā ar darba samaksas paaugstināšanu, jo īpaši, šīs iespējas varēja īstenot pirms Covid-19 krīzes sākuma," atzīmēja Baldzēns.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar Reira izklāstīto piedāvājumu, 5% veselības nodokli veidotu 1% no sociālajām iemaksām, 2% no solidaritātes nodokļa un 2% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN).

"Veselības budžeta veidošanā jāpiedalās visiem, tādēļ 3% no sociālajām iemaksām un 2% no pašvaldību IIN ieņēmumiem tiks novirzītas veselībai. Turklāt šie līdzekļi būs jāiezīmē kā veselības budžeta neatņemama sastāvdaļa," sacīja Reirs.

Ministrs piebilda, ka otrs virziens ir minimālo sociālo iemaksu nodrošināšana tām iedzīvotāju grupām, kuras patlaban darbojas speciālajos nodokļu režīmos, piemēram, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem un pašnodarbinātajiem.