Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Uzņēmējs: Ar plāniem ekonomikas glābšanai mums veicas tikai vārdos

© Ekrānšāviņš no video

“Subsīdiju jautājums ir sena tēma, ko mēs, kā uzņēmēji, sen piedāvājām valstij, ko darīt, lai samazinātu bezdarbnieku rindas. Mēs esam gatavi pieņemt cilvēkus, atrast jaunas darbavietas krīzes situācijās, bet valstij ir jāuzņemas daļa izdevumi, vismaz tā daļa, kas uzņēmējiem ir jāsamaksā par viņiem. Jo tāda pati summa vai pat lielāka būs jāizmaksā bezdarbnieku pabalstos,” par bezdarbniekiem un pabalstu sistēmu Latvijā RīgaTV 24 raidījumā “Preses Klubs” sacīja uzņēmējs, SIA “KARAVELA” valdes priekšsēdētājs Andris Bite.

Uzņēmējs gan piebilst, ka līdz šim dzirdīgu ausu neesot bijis, bet, ja tas iedzīvinātos, tas būtu ļoti labi.

Bite arī vērsa uzmanību uz negodprātīgumu, kāds varētu izveidoties, proti: “ja darbinieks pie tevis ir strādājis, tu nevari viņu palaist uz bezdarbniekiem, bet pēc tam pieņemt atpakaļ, lai dabūtu subsidētās darba vietas. Pagaidām šī ir tikai iecere, jo ar plāniem ekonomikas glābšanai vārdos ir forši, bet dzīvē mums ne īpaši veicas ar to realizēšanu.”

Runājot par dīkstāves pabalstiem, Bite atgādināja, ka tas esot bijis tikai īslaicīgs projekts, kura mērķis bija nodrošināt, lai uzņēmumi neatlaiž cilvēkus, nepazaudē savstarpējās darba attiecības un paši uzņēmumi nebankrotētu: “Ja tas velkas vairāk par četriem, pieciem mēnešiem, tad tāpat tas beigsies vai nu ar atlaišanu, vai darbības atjaunošanu. Un mēs redzam, ka notiek gan tā, gan tā”.

SIA “KARAVELA” valdes priekšsēdētājs arī atgādināja, ka Latvijā pašreiz ir 93-95 tūkstoši reģistrēto bezdarbnieku, tai pat laikā Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) esot atvērtas vakances. “Mēs gribam dzīvot kā Zviedrijā, bet strādāt kā Āfrikā, tā ir realitāte. Vieglāk ir saņemt bezdarbnieka pabalstu, nekā iet un strādāt, izvēle vienmēr kritīs uz vieglāko ceļu,” sacīja uzņēmējs.

Bite ir pārliecināts, ka viens ir statistika, ko mēs redzam par bezdarbniekiem, otrs ir fakts, ko redz darba devēji un šie dati neejot kopā. “Lauksaimnieki bļauj, ka raža paliks uz lauka, jo nav kas strādā un tas ir pareizi. Ražošanā mums pastāvīgi ir brīvas 80, 90 darba vietas. Jaunas fabrikas nevar celt, jo nebūs, kas strādā, tai pat laikā mums ir vairāk nekā 90 tūkstoši bezdarbnieku, kam patstāvīgi tiek maksāts bezdarbnieku pabalsts,” situāciju ar bezdarbniekiem Latvijā raksturoja Bite.