Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Centrs "Marta" uzskata, ka jārada uzvedības korekcijas programmas seksuālo pakalpojumu pircējiem

© Andrius Ufartas/ F64 Photo Agency

Centrs "Marta" aicina izstrādāt atbilstošu regulējumu, kas vēršas pret seksuāla rakstura pakalpojumu pieprasījumu, nevis piedāvājumu, kā arī mazinātu cilvēku tirdzniecības riskus, aģentūru LETA informēja centra politikas koordinatore Līva Matuzele.

Tāpat centrs aicina izvedot atbilstošas izejas programmas prostitūcijā ekspluatētajām personām.

Vienlaikus, centra ieskatā, būtu jārada obligātas uzvedības korekcijas programmas šāda veida pakalpojumu pircējiem, nodrošinot darbu pie viņu uzskatu sistēmas maiņas. Kā norādīja centrā, pētījumi liecina, ka vīrieši, kuri pērk seksuāla rakstura darbības, daudz biežāk ir bijuši vardarbīgi ģimenē, kā arī ir apsūdzēti par seksuālu aizskaršanu.

"Nesodot seksa pircējus, valsts apzināti ļauj pirkt vairumā gadījumu izmisušas, ievainotas un ekspluatētas sievietes," uzsver centrā.

Centrā atgādina, ka Prostitūcijas ierobežošanas likums vēl nav pieņemts, jo Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā likumprojekta gala versija valdības darba kārtībā nonāca šī gada februārī, bet, nespējot vienoties vairākos jautājumos, ministri lēma nevirzīt likuma izskatīšanu Saeimā. Līdz ar to šobrīd administratīvi nevar sodīt prostitūcijā ekspluatētās personas.

Centra "Marta" eksperti uzsver, ka atzinīgi vērtē politiķu nostāju, atsakoties pieņemt IeM izstrādāto Prostitūcijas ierobežošanas likumu, kurā iestrādātie sodi ir vērsti pret cilvēku tirdzniecības un seksuālās ekspluatācijas upuriem, kuru atkarība no vainīgā un ievainojamība tiek izmantota, iesaistot prostitūcijā.

Centra speciālisti ikdienā sastopas ar situācijām, kurās sievietes, ar fiziskas vai emocionālas vardarbības palīdzību vai arī atrodoties galējā izmisuma stāvoklī, piespiestas nodarboties ar prostitūciju un no policijas puses sodītas par iepriekš pastāvošā regulējuma pārkāpumu.

Centra ieskatā, situācija, kurā soda upurus, ir absurda. Pētījumi liecina, ka 90% no prostitūcijā iesaistītajām personām savas dzīves laikā ir piedzīvojušas seksuālu vardarbību, turklāt deviņas no desmit cietušajām to ir piedzīvojušas bērnībā, visbiežāk līdz 14 gadu vecumam un to ir veicis kāds no ģimenes locekļiem, atzīmēja centrā.

"Bērnībā piedzīvota seksuālā vardarbība atstāj nedzēšamu traumu bērna psihei, kropļojot izpratni par sevi un savu vērtību, tā iznīcina jebkādu uzticēšanos un rada pārliecību, ka vardarbīga izturēšanās ir vienīgais, ko cietušais bērns var sagaidīt no dzīves," uzsver centra pārstāve.

Pētījumi liecina, ka tas, ko nereti sauc par "vieglu peļņu", patiesībā nozīmē, ka vairāk nekā divas trešdaļas no prostitūcijā iesaistītajām personām piedzīvo atkārtotu izvarošanu un piekaušanu, pauž Matuzele.

Vienlaikus pētījumos secināts, ka 90% no prostitūcijā ekspluatētajām personām kādā savas dzīves brīdī vēlēsies pārtraukt seksuāla rakstura darbību pārdošanu par naudu, bet nezinās kā. Gan piedzīvotās vardarbības dēļ, gan tāpēc, ka to redzēs kā vienīgo izeju gandrīz puse no šīm sievietēm mēģinās izdarīt pašnāvību un divas trešdaļas no šīm sievietēm to mēģinās izdarīt vairāk kā vienu reizi, par pētnieku secināto informēja centrā.

Tādējādi "Marta" cer, ka politiķi būs gatavi pieņemt svarīgo izšķiršanos par to, kādā Latvijā mēs turpmāk vēlamies dzīvot. "Tādā, kur katrs tās iedzīvotājs tiek cienīts un atbalstīts vai tādā, kas uzskata, ka ir pieņemami pirkt cilvēka ķermeni un viņa piekrišanu," atzīmē centra pārstāve.

Centrs "Marta" ir dibināts 2000.gada maijā, un tas katru gadu sniedz bezmaksas konsultācijas vairāk nekā 300 vardarbībā un cilvēku tirdzniecībā cietušiem pieaugušajiem un bērniem. Biedrība "Centrs Marta" ir vienīgā sieviešu tiesību aizstāvības organizācija Latvijā.

Tas sniedz profesionālus sociālos, juridiskos, psiholoģiskos pakalpojumus vardarbībā un cilvēku tirdzniecībā cietušām pieaugušām personām un bērniem, kuri atrodas ievainojamās dzīves situācijās.

Lai saņemtu palīdzību vai konsultāciju par pieejamiem pakalpojumiem ar centru var sazināties pa tālruni 67378539 vai pa epastu - "centrs@marta.lv" - Rīgas filiālē, savukārt saziņai ar Liepājas centra nodaļu ir pieejams tālrunis 29195442 vai epasts - "centrs@martaliepaja.lv". 2020.gadā tika izveidota centra filiāle Rēzeknē. Plānots, ka tā uzsāks klientu pieņemšanu rudenī.