Dabasgāzes cenas šogad turpina būtiski samazināties; mājsaimniecībām par 40,63% zemāka

© Kaspars Krafts/F64

Dabasgāzes cenas šogad pirmajā ceturksnī mājsaimniecībām samazinājās līdz 16,76 eiro par megavatstundu (MWh), bet juridiskajiem lietotājiem - līdz 19,17 eiro MWh, informēja SPRK pārstāve Baiba Jakobsone.

Šogad martā vidējā svērtā vairumtirdzniecības cena, ko maksā Latvijas dabasgāzes tirgotāji par dabasgāzes iegādi, sasniedza zemāko līmeni kopš tirgus atvēršanas - 11,5 eiro par MWh. Salīdzinājumā ar cenu 2019.gada martā tā ir aptuveni divas reizes mazāka.

Pateicoties dabasgāzes vairumtirdzniecības cenu lejupslīdei samazinājās arī cenas mazumtirdzniecībā.

Salīdzinot ar 2019.gada pirmo ceturksni, dabasgāzes cena mājsaimniecībām ir par 40,63% zemāka, bet juridiskajiem lietotājiem - par 26,24% zemāka.

Tāpat Jakobsone minēja, ka mājsaimniecību saistītajiem lietotājiem šogad otrajā pusgadā dabasgāzes tarifs būs par 6,7-10,8% zemāks.

Dabasgāzes iegādes cenas galvenokārt ir piesaistītas cenu izmaiņām Eiropas dabasgāzes tirdzniecības biržā, piemēram, Vācijas "Gaspool", Nīderlandes "TTF", Beļģijas "ZTP". Straujais biržas cenu kritums sekmēja zemāko cenu līmenī pēdējo 10 gadu laikā, kas bija vērojams šogad aprīlī un maijā.

Dabasgāzes cenu samazinājumu galvenokārt ietekmēja ekonomiskās aktivitātes samazināšanās Ķīnā Covid-19 pandēmijas dēļ, kā arī siltie laika apstākļi Ziemeļeiropā. Tādējādi arī pieprasījums pēc dabasgāzes apkures vajadzībām strauji mazinājās. Tāpat mazāks pieprasījums pēc dabasgāzes bija novērots elektroenerģijas ražošanas vajadzībām.

Kopējais dabasgāzes patēriņš Latvijā no 2019.gada novembra līdz 2020.gada aprīlim bija par 21,27% mazāks salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pirms gada.

SPRK skaidroja, ka cenu lejupslīde un zemais pieprasījums pēc dabasgāzes sekmēja arī dabasgāzes krātuvju aizpildījumu visā Eiropā, tostarp Latvijā. Inčukalna pazemes gāzes krātuves gadījumā aizpildījumu sekmēja arī Somijas-Igaunijas-Latvijas vienotais dabasgāzes tirgus, kas darbību sāka šogad 1.janvārī.

SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs norādīja, ka jauno tirgus apstākļu dēļ tirgotāju interese par jaudu rezervēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē nākamajai 2020./2021.gada iesūknēšanas sezonai bija ļoti augsta.

"Šogad iesniegtie tirgotāju pieteikumi jaudas rezervēšanai būtiski pārsniedza krātuves tehnisko kapacitāti. Tas viennozīmīgi sekmē ne vien dabasgāzes tirgus likviditāti, bet arī efektīvu infrastruktūras izmantošanu, ļaujot samazināt sistēmas pakalpojumu vidējās izmaksas lietotājiem," pauda Negribs.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.