Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

No šodienas atļauj pulcēties lielākam skaitam cilvēku un mazina daudzus citus ierobežojumus

© f64

No 1. jūlija ir atcelti vairāki Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi, kā arī mīkstināti pulcēšanās ierobežojumi, paredz Ministru kabineta noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi un pretepidēmijas pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai".

No 1.jūlija līdz 31.jūlijam iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka par 1000 kvadrātmetriem, var uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki.

Telpās, kuru kopējā platība ir lielāka par 1000 kvadrātmetriem, vienlaikus varēs uzturēties līdz 500 cilvēkiem. Šajā gadījumā pasākumu organizatoriem ir jānodrošina, ka telpās atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises telpas platība un infrastruktūra. Tāpat uz vienu personu jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises telpas platības. Pasākuma organizatoriem ir jānodrošina publiski pieejama informācija par maksimālo pieļaujamo cilvēku skaitu pasākuma norises vietā.

Savukārt no šodienas līdz 31.jūlijam ārtelpās varēs pulcēties līdz 1000 cilvēkiem, ievērojot, ka uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises telpas platības.

Tāpat no šodienas sejas masku vai aizsegu valkāšana sabiedriskajā transportā vairs nav obligāta. Sejas aizsargmasku nēsāšanai sabiedriskajā transportā tiek saglabāts rekomendējošs raksturs.

Taču mutes un deguna aizsegus vai maskas joprojām ir stingri ieteicams lietot gadījumā, ja personai, atrodoties publiskā vietā, tai skaitā sabiedriskajā transporta līdzeklī, ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes, tostarp klepus vai iesnas.

Joprojām paliek spēkā prasība, ka fiziskai personai ir pienākums nodrošināt sev mutes un deguna aizsegu, ja pasākuma organizators vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniedzējs pirms pasākuma ir informējis par šādu prasību, tai skaitā izvietojot paziņojumu pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietā. Tāpat paliek spēkā prasība lietot mutes un deguma aizsegu, ja dodas uz dzīvesvietu pašizolācijā izmantojot sabiedrisko transportu.

Vienlaikus spēkā vairs nav laika ierobežojums āra sporta pasākumos. Taču spēkā saglabājas darba laika ierobežojums sporta zālēm, fitnesa klubiem un līdzīgiem uzņēmumiem, uzsākot darbu ne agrāk kā plkst.6.30 un strādājot ne vēlāk kā līdz plkst.24.

Tikmēr sabiedriskās ēdināšanas iestādēs noteiktā vienam klientam paredzētā telpa tiek samazināta no līdzšinējiem četriem kvadrātmetriem uz trīs kvadrātmetriem. No šodienas spēku zaudē arī ierobežojums apmeklētāju skaitam pie viena galdiņa gan iekštelpās, gan ārtelpās.

Vienlaikus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā arī turpmāk jānodrošina, ka tiek ievērota divu metru distance starp galdiņiem, ja starp tiem nav izveidota norobežojoša siena, ir pieejama iespēja apmeklētājiem iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai, galda piederumu, trauku komplektu un salvešu izsniegšana notiek katram apmeklētājam individuāli, pēc katra apmeklētāja ēdienreizes tiek veikta galdiņu dezinfekcija.

Paliek spēkā arī prasība, ka sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu sāk ne agrāk kā plkst.6.30 un beidz ne vēlāk kā plkst.2.

Arī turpmāk paliek spēkā jau iepriekš noteiktās prasības dažāda veida pasākumu (kāzas, izlaidumu un citas svinības, banketi) organizēšanai, tostarp sabiedriskās ēdināšanas vietā, nosakot maksimālo personu skaitu, kā arī vispārīgās prasības kontrolēt cilvēku plūsmu, lai novērstu drūzmēšanos pie ieejām, izejām, tualetēm vai kasēm.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) otrdien norādīja, ka šie atvieglojumi ir iespējami, pateicoties labajiem epidemioloģiskās situācijas rādītājiem un zemajai saslimstībai ar Covid-19 Latvijā.

"Jāsaprot, ka šie atvieglojumi ir uz laiku - ja epidemioloģiskā situācija pasliktināsies, tad nāksies atgriezties pie šiem ierobežojumiem," piebilda Viņķele.

Ierobežojumu daļēja mīkstināšana pamatota arī ar to, ka Latvijā šobrīd ir pietiekami liela testēšanas aptvere, jo ir būtiski attīstīta Covid-19 testēšanas sistēma, konsekventi palielinot laboratoriju kapacitāti. Kā arī, pastāvot esošam saslimstības līmenim, epidemioloģiskās uzraudzības sistēma ir spējīga maksimāli precīzi apzināt un uzraudzīt Covid-19 slimniekus un viņu kontaktpersonas.

Taču ņemot vērā, ka Covid-19 epidemioloģiskā situācija nepārtraukti tiek monitorēta, situācijas pasliktināšanās gadījumā ierobežojumi nekavējoties tiks pārskatīti un, ja nepieciešams, noteikti atkārtoti.