Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

CSDD izvērtēs ieteikumus par automašīnu numurzīmju izgatavošanas iepirkumu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) izvērtēs Konkurences padomes priekšlikumus par automašīnu reģistrācijas numurzīmju izgatavošanas un piegādes iepirkuma nolikumu, un iestrādās nepieciešamās izmaiņas iepirkuma nolikumā 2021.gadā, norādīja CSDD Komunikācijas departamenta pārstāve Ieva Bērziņa.

Viņa skaidroja, ka CSDD Konkurences padomes secināto neuzskata par pārmetumiem, bet gan ieteikumiem, kurus varētu ņemt vērā, veidojot nākamo iepirkuma procedūru 2021.gadā.

Kā norādīja Bērziņa, KP gala ziņojumā ir uzsvērusi, ka transportlīdzekļu numurzīmju iepirkumi Baltijas valstīs īsti nav salīdzināmi, jo atšķirībā no pārējām kaimiņvalstīs, Latvija ne tikai iepērk alumīnija plāksnītes ar pretviltošanas elementiem, bet arī nodrošina numurzīmju ražošanas un uzskaites sistēmas izveidi un apkalpošanu. Piemēram, Lietuvā izsniegtā numurzīme ir pārklāta tikai ar atstarojošo plēvi.

"Salīdzinot numurzīmju izgatavošanas laiku, vēlamies uzsvērt, ka piemēram, Igaunijā pakalpojums tiek sniegs nedēļas laikā, bet Latvijā - 30 minūtēs," norādīja CSDD pārstāve.

Viņa pauda, ka, lai palielinātu konkurenci, nesamazinot prasības, veidojot nākamo iepirkumu CSDD izvērtēs KP izteiktos priekšlikumus un iestrādās konkursa nolikumā.

Bērziņa norādīja noteikti tiks ņemts vērā ierosinājums palielināt pirmās numurzīmju izgatavošanas uzsākšanas laiku. Un otrkārt, jau sākotnēji pretendentiem tiks piedāvātas telpu nomas iespējas CSDD galvenajā Klientu apkalpošanas centrā Rīgā, Bauskas ielā 86. Viņa piebilda, ka arī iepriekšējā iepirkuma laikā minētajā ēkā bija telpas, kuras varēja nomāt pakalpojuma sniedzējs.

CSDD pārstāve skaidroja, ka pašreizējais līgums par numurzīmju izgatavošanu un piegādi beidzas 2021.gada 5.jūlijā, tāpēc nolikuma izstrāde vēl nav sākta.

"Lai pilnvērtīgāk izstrādātu nākamā iepirkuma nolikumu, CSDD bija svarīgi sagaidīt arī KP ziņojuma ietvertos priekšlikumus," pauda Bērziņa.

Kā ziņots, KP konstatējusi konkurenci ierobežojošas prasības CSDD iepirkumā par autotransporta numurzīmju izgatavošanu un piegādi. Tā rezultātā konkursā piedalījās viens pretendents - ilggadējs CSDD sadarbības partneris -, kura piedāvājums bija vairākas reizes dārgāks nekā citu uzņēmumu piedāvājumi līdzīgos iepirkumos Igaunijā un Lietuvā, norādīja KP.

KP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Račko skaidroja, ka pirmo reizi šāds iepirkums tika īstenots 2016.gadā un tajā pieteicās viens uzņēmums - Vācijā reģistrētais "J.H.Tonnjes E.A.S.T. GmbH & Co" ("Tonnjes"), kas līguma izpildei piesaistīja trīs apakšuzņēmumus, tostarp uzņēmuma pārstāvi Latvijā SIA "Latsign".

Vienlaikus KP pārstāvis atzīmēja, ka minētais Vācijas uzņēmums un tā pārstāvis Latvijā izgatavo un CSDD piegādā autotransporta numurzīmes jau no 2002.gada, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtu sadarbības līgumu.

KP konstatējusi vairākas konkurenci ierobežojošas prasības iepirkuma nolikumā, kuru dēļ citi pretendenti nepiesakās dalībai konkursā, tostarp iepirkuma konkursā viena no galvenajām prasībām ir numurzīmju izgatavošana 30 minūšu laikā.

Račko uzsvēra, ka šāda prasība, CSDD nepiedāvājot uzvarējušam uzņēmumam nomāt telpas CSDD ēkā, ir konkurenci ierobežojoša, jo pakalpojumu noteiktajā termiņā praktiski var nodrošināt tikai uzņēmums, kas darbojas CSDD ēkā Bauskas ielā 86. Iepirkuma uzvarētājs - "Tonnjes" un "Latsign" - nomā telpas CSDD ēkā kopš 1992.gada, un arī iepirkuma laikā tam bija spēkā esošs telpu nomas līgums.

KP ieskatā, gatavojot jauno iepirkuma nolikumu, CSDD jāparedz, ka konkursa uzvarētājs varēs izmantot pakalpojuma sniegšanai nepieciešamās telpas, tādējādi, piedāvājot visiem līdzvērtīgus telpu nomas nosacījumus, kas ļautu nodrošināt vienlīdzīgas konkurences iespējas.

Starp konkurenci ierobežojošiem nosacījumus Račko minēja arī prasību pirmo numurzīmi piegādāt 45 dienu laikā pēc līguma noslēgšanas, ko var izpildīt tikai uzņēmums, kas to ir darījis jau iepriekš, jo jaunam uzņēmumam šajā laikā periodā ir jāpaspēj iznomāt telpas un izvietot iekārtas.

Tāpat KP norādīja uz prasību informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas izveidē, kas jāveic 30 dienu laikā. KP ieskatā tas ir pārāk īss termiņš, kā arī CSDD būtu ieteicams izveidot sistēmu, kurai piešķir pieeju konkursa uzvarētājam.