Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Lietavās un stiprajā vējā līdz šim visvairāk cietušas graudaugu platības Zemgalē

© Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

Lietavās un stiprajā vējā līdz šim visvairāk cietušas graudaugu platības Zemgalē, kur daudzviet labība ir sagāzta veldrē, pauda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Taujāts par līdzšinējo laika apstākļu ietekmi uz labību, viņš pastāstīja, ka lauku applūšana pagaidām vēl nav problēma. Lai arī vietām ūdens tiešām sakrājies uz laukiem, tā kā pavasaris bijis samērā sauss, zeme vēl spēj uzsūkt mitrumu.

Vienlaikus Balodis atzina, ka patlaban lielākā graudkopju problēma ir veldrē sagāztā labība. Reģionāli aizvadītajā naktī visvairāk cietuši lauki Zemgalē, kur nolijis daudz un kur līdz šim lauki intensīvāk mēsloti, kas ir palielina risku labībai spēcīgā vēja un lietus ietekmē sagult. Veldrē sagāzti ziemas kvieši, kā arī vasaras mieži un auzas.

"Veldre parasti ir vērojama tur, kur sējumi labi mēsloti. Zemgalē lauki ir sausi un parasti visvairāk tiek mēsloti. Citos reģionos veldre ir mazāk izteikti vērojama," viņš sacīja, piebilstot, ka Zemgalē šī problēma ir plaša, sākot no Bauskas līdz Dobelei.

Tajā pašā laikā lokāli arī atsevišķos laukos citos Latvijas reģionos, kur labība intensīvāk mēslota un bijuši stipri nokrišņi ar vēju, piemēram, Vidzemē, labība ir sagāzta veldrē, atzina Balodi. Šādos gadījumos, ja lietavas ieilgst, neko nevarot darīt, nākas samierināties ar mazāku ražu.

Balodis teica, ka tajās vietās, kur labība sakritusi veldrē, iespējams līdz 15% ražas zudums. Pagaidām gan ir pāragri izvērtēt, cik kopumā ražas varētu tikt zaudēts, jo tas atkarīgs no nokrišņu intensitātes turpmāk. Ja ilgstošs lietus turpināsies, noteiktu procentuālu apmēru no potenciālās graudu ražas nāksies zaudēt veldres skartajos laukos.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju aizvadītās nakts intensīvā lietus laikā Latvijas centrālajos rajonos nolija 40-80% no jūnija mēneša normas.

Saistībā ar ekstremālām lietavām Latvijā izsludināts arī sarkanais brīdinājums Latvijas centrālajos rajonos gaidāmā pērkona negaisa ar krasām vēja brāzmām dēļ. Latvijā centrālajos rajonos kopējais nokrišņu daudzums var sasniegt 60-80 milimetrus. Rietumu rajonos līs ilgstoši. Kopējais nokrišņu daudzums sasniegs 40-55 milimetrus.

Arī vietām austrumu rajonos no rīta gaidāms stiprs lietus. Nokrišņu daudzums sasniegs ap 20 milimetrus.