Uz intervijām aicinās trīs "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amata kandidātus

Konkursa komisija uz intervijām aicinās trīs AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amata kandidātus, biznesa portālam "Nozare.lv" teica Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs, konkursa komisijas vadītājs Juris Pūce.

Tā iecerējusi intervēt arī trīs vai četrus valdes locekļa amata kandidātus. Kā skaidroja Pūce, komisija no personāla atlases firmas, ka veica sākotnējās intervijas, vēl nav saņēmusi viena kandidāta vērtējumu, tāpēc vēl nav skaidrs, vai viņš tiks virzīts tālāk. To iecerēts izlemt pirmdien.

Savukārt intervijas plānotas 1.oktobrī, kad varētu tikt paziņoti arī konkursa uzvarētāji. Kandidātiem būs jāiesniedz attīstības redzējums. Ar katru plānots runāt 25 minūtes, sacīja konkursa komisijas locekle, arodbiedrības "Enerģija" priekšsēdētāja Jevgenija Stalidzāne (PLL).

Pūce konkrētus kandidātus nevēlējās komentēt, tomēr noprotams, ka uzņēmuma valdes locekļa amata kandidāts Saeimas deputāts Atis Slakteris (TP) atlases kārtu nav pārvarējis un uz interviju nav uzaicināts. Noprotams, ka izredzes iegūt "Latvenergo" vadītāja amatu joprojām saglabājis AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs un pašreizējais "Latvenergo" vadītājs Uldis Bariss.

Stalidzāne pauda viedokli, ka viņiem abiem ir pietiekami liela pieredze. Vaicāta, kāpēc izvēlēti konkrētie kandidāti, Stalidzāne norādīja, ka apsvērumi bijuši dažādi - cits iepriekš nav vadījis pietiekami lielu kolektīvu, citam bijušas nepietiekošas valodas zināšanas.

Jāpiebilst gan, ka Barisam vieta "Latvenergo" vadībā saglabāsies arī tad, ja viņš netiks izvēlēts par valdes priekšsēdētāju, jo viņš, lai gan patlaban iecelts par energokompānijas valdes priekšsēdētāju, vienlaikus turpina pildīt valdes locekļa pienākumus un atbild par finansēm un komerciālo aktivitāti. Konkursā tiek meklēts par ražošanu atbildīgais valdes loceklis. Līdz ar to, ja Žīgurs kļūs par valdes priekšsēdētāju, Bariss turpinās ieņemt valdes locekļa vietu. Savukārt, ja Bariss kļūtu par valdes priekšsēdētāju, nāktos meklēt jaunu cilvēku viņa vietā. Pūce sacīja, ka šādā gadījumā, visticamāk, tiktu sludināts konkurss, jo tā, viņaprāt, ir atbilstoša procedūra tik lielam uzņēmumam.

Lūgta komentēt iepriekš izskanējušo versiju, ka ir vienošanās un jau sākotnēji Žīguram paredzēta valdes priekšsēdētāja vieta, Stalidzāne teica: "Neredzu, ka būtu." To iepriekš noliedza arī Pūce.

Šodien viņš nekomentēja nesen atkal izskanējušās spekulācijas, ka par nopietnākajiem kandidātiem tiek uzskatīts Bariss un Žīgurs. Pūce piebilda, ka izskan arī spekulācijas par mistiskām vienošanām, taču process esot ļoti atvērts.

Pūce arī atkārtoti uzsvēra, ka atsevišķu kandidātu vārdi netiks atklāti, ministrija paziņos tikai uzvarētājus.

Kā vēstīts, pirmās intervijas veica personāla atlases kompānija. Uz tām tika nolemts aicināt četrus "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amata kandidātus, kā arī astoņus valdes locekļa amata kandidātus. Pūce iepriekš nekomentēja, vai pretendentu vidū ir cilvēki, kuru vārdi iepriekš izskanējuši publiski. Iepriekš LTV vēstīja, ka uz "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatu pieteicies EM valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, kā arī Žīgurs, savukārt uz koncerna valdes locekļa amatu pieteicies Slakteris. Zināms, ka par valdes priekšsēdētāju vēlas kļūt arī Bariss.

Bariss un Liepiņš iepriekš norādīja, ka šo EM rīkoto konkursu publiski nekomentēs.

Konkursa komisijā bez Pūces ir viņa vietnieks Gatis Ābele, Stalidzāne, EM Enerģētikas departamenta vadītājs Dins Merirands un EM Juridiskā departamenta vadītāja Māra Līdumniece.

Uz "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatu bija pieteikušies 19 pretendenti, savukārt uz valdes locekļa amatu - 46 pretendenti.

Jauns "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs un valdes loceklis tiek meklēts, jo, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ziņojumu, no amata atcelts iepriekšējais uzņēmuma vadītājs Kārlis Miķelsons un viņa vietnieks Aigars Meļko.