Ģimenēm uz nodokļu atvieglojumiem necerēt

Lai uzlabotu ģimeņu ar bērniem situāciju Latvijā, Labklājības ministrija (LM) piedāvā paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par apgādībā esošu personu vismaz līdz 50 procentiem no minimālās mēneša algas.

Šāds priekšlikums iekļauts arī pagaidām vēl valdībā neapstiprinātajās Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011.–2017. gadam, taču, visticamāk, pasākumi, kuri prasīs papildu budžeta naudu, tuvākajos gados netiks īstenoti, turklāt Finanšu ministrija (FM) neatbalsta izvirzīto uzdevumu, jo valdība ir apņēmusies panākt budžeta deficīta samazināšanu.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) norāda, ka tieši ģimenes ar bērniem ir pakļautas lielākam nabadzības riskam un tas palielinās līdz ar nākamā bērna ienākšanu ģimenē. Nabadzības risks ģimenēs, kur ir divi pieaugušie un trīs un vairāk bērnu, ir vislielākais, proti 45% (tik lielam ģimeņu īpatsvaram ir risks kļūt nabagām); tam seko ģimenes, kur bērnus audzina viens pats vecāks. Uzlabot ģimeņu situāciju, protams, var ar pabalstiem, tomēr pamatnostādnēs LM koncentrējusies uz cita veida materiālo stimulu – neapliekamo minimumu par apgādājamiem, kas nozīmē arī atbalstu strādājošiem vecākiem (tiesa, diskusijā, ko par šo dokumentu rīkoja LM, iebilda daudzbērnu ģimeņu pārstāvji, mātes, kuras nestrādā, bet audzina bērnus – kāds viņām no tā ieguvums?).

Pašlaik IIN neapliekamais minimums par apgādībā esošu personu ir 63 lati, bet LM rosina pacelt vismaz līdz 90 latiem, turklāt ar katru nākamo bērnu diferencēt neapliekamo minimumu, – jo vairāk bērnu, jo lielāks atvieglojums. Tomēr arī U. Augulis norāda, ka grūti runāt par nākamo un 2012. gadu – viss būs atkarīgs no budžeta izdevumu samazināšanas iecerēm. "Pamatnostādnēs iekļauto ideju realizācijai nauda varētu būt tikai, sākot ar 2013. gadu," sacīja ministrs. Līdz nākamā gada maijam LM vēlas izstrādāt konkrētu rīcības plānu.

FM valsts sekretāra vietnieks Juris Stinka ne tieši, bet skaidri pauda viedokli: ja runājam par nodokļu izmaiņām, tad vispirms mūsu darba kārtībā ir atjaunot iepriekšējā līmenī neapliekamo minimumu strādājošajiem no 35 līdz 55 latiem nākamgad (iepriekš bija 90 latu), jo tas saistīts ar darbaspēka konkurētspēju. "Mums jāredz pretī finanšu avots, ja mēs neredzam, no kā finansēt, tad nevaram atbalstīt," sacīja J. Stinka. Uz jautājumu, kas tad būs avots strādājošo neapliekamā minimuma pacelšanai, viņš atbildēja – nekustamā īpašuma nodokļa pacelšana. Tas diskusijas dalībniekiem raisīja smieklus – tātad vairāk maksāsim par dzīvokli un būs nelielas nodokļa atlaides, bet ģimenēm ar bērniem atvieglojumi būs tādi paši, taču visi nodokļi lielāki?

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis pauda viedokli, ka valdība diemžēl nav mēģinājusi vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem par šiem jautājumiem arī attiecībā uz ģimenēm: "Ja 44% no ģimenēm dzīvo ar ienākumiem līdz 145 latiem, tad par ko mēs vispār te runājam?" Savukārt sociālās jomas eksperts Pēteris Leiškalns atzina, ka "valsts iejaukšanās vairāk nepieciešama tādās situācijās, kad cilvēks uztur vēl kādu, nevis ja cilvēks viens pats uztur sevi".

***

KAS MAINĪSIES?

Kādi ir ģimeņu ienākumi un kā tie mainītos, ja ieviestu progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli atkarībā no bērnu skaita?

Vidējā darba alga valstī 447 lati (2010. gada jūnijā)

Personas bez apgādībā esošām personām ienākumi: 447 lati (bruto alga) – 40,23 lati (sociālās iemaksas) – 96,67 lati (iedzīvotāju ienākuma nodoklis) = 310,10 lati (neto alga)

Personas ar trim apgādībā esošām personām ienākumi: 447 lati (bruto alga) – 40,23 (sociālās iemaksas) – 47,52 (iedzīvotāju ienākuma nodoklis) = 359,25 lati (neto alga)

Persona ar trim apgādājamiem saņem par 49,15 latiem lielāku algu

* 35 lati neapliekamais minimums

* 63 lati iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi par apgādībā esošu personu

Iecerētais rezultāts ar progresīvo IIN atvieglojumu par apgādībā esošu personu

Personas ar trim apgādībā esošām personām ienākumi: 447 lati (bruto alga) – 40,23 (sociālās iemaksas) – 19,44 iedzīvotāju ienākuma nodoklis = 387,33 lati (neto alga)

Personas ar trim apgādājamiem saņem par 77,23 latiem lielāku algu (+28,08 lati, salīdzinot ar pašreizējo situāciju)

*35 lati neapliekamais minimums

* 90 lati iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi par 1. apgādībā esošu personu (50%), 99 lati par 2. apgādībā esošo bērnu (55%), 108 lati par 3. apgādībā esošo bērnu (60%)

Avots: Labklājības ministrijas aprēķini