Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lietā par iespējamu krāpšanos policijas formastērpu iepirkumos izskan arī Krapša vārds

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Veicot aktīvu pirmstiesas izmeklēšanas procesu, Iekšējās drošības birojs ir uzsācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu divos Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos, kas saistīti ar Valsts policijas formas tērpu un reprezentācijas un parādes formas tērpu iegādi.

Šajā kriminālprocesā tiek izvērtēta Valsts policijas amatpersonu iespējama bezdarbība, kā arī iesaistīto uzņēmēju veiktās iespējamās krāpnieciskās darbības, un Iekšējās drošības birojs ir veicis kriminālprocesuālās darbības Valsts policijā, kā arī vairākos citos uzņēmumos.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks uzsver: “Iekšējās drošības biroja izmeklētie un atklātie valsts amatpersonu veiktas kukuļņemšanas gadījumi, dienesta pilnvaru pārkāpumi, kā arī citi veiktie noziedzīgie nodarījumi pēdējo gadu laikā satricina sabiedrību regulāri, un esmu gandarīts, ka Iekšējās drošības birojā izveidotās komandas kompetences un pieredze šādus valsts amatpersonu veiktos noziedzīgos nodarījumus ļauj operatīvi un efektīvi atklāt. Tomēr jāuzsver, ka, atklājot visus noziedzīgos nodarījumus, būtiskākās ir kriminālprocesa izmeklēšanas intereses, tādēļ pašlaik plašāku informāciju par šo uzsākto kriminālprocesu nevaram sniegt.”

Iekšējās drošības biroja uzsāktajā kriminālprocesā par iespējamu krāpšanu Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos ir vairākas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, tai skaitā ir aizturētas divas privātpersonas - uzņēmumu pārstāvji.

Iekšējās drošības birojs turpina pirmstiesas izmeklēšanu pēc Krimināllikuma 177. panta otrās daļas par iespējamu krāpšanu un 319. panta pirmās daļas - par iespējamu bezdarbību.

2020. gada pirmajos piecos mēnešos Iekšējās drošības birojs veicis pirmstiesas izmeklēšanu 131 kriminālprocesā, kā arī šajā periodā izskatīti un izanalizēti 577 saņemtie iesniegumi. Salīdzinot šā gada piecu mēnešu darbības rezultātus ar pagājušā gada attiecīgo periodu, redzams, ka šogad vairāk kā uz pusi ir pieaudzis atklāto smago un sevišķi smago noziedzīgo nodarījumu īpatsvars. IDB izmeklētie kriminālprocesi kļuvuši apjomīgāki un sarežģītāki, to ietvaros tiek reģistrēts aizvien vairāk noziedzīgu nodarījumu, tāpat pieaug arī kriminālprocesā iesaistīto personu loks.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Ziņu aģentūra LETA informē, ka Iekšējās drošības birojs (IDB) sācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos Valsts policijas (VP) izsludinātajos formastērpu iepirkumos, un šajā lietā iesaistīti VP priekšnieka vietnieki - Normunds Krapsis un Renāte Fila-Roķe.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA apstiprināja, ka IDB veicis procesuālās darbības VP telpās.

Ar pašu amatpersonu piekrišanu VP apstiprina, ka procesuālās darbības veiktas arī pie VP priekšnieka vietniekiem - Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces Filas-Roķes un Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Krapša.

Abas amatpersonas saistītas ar VP organizētajiem iepirkumiem par jaunā parauga dienesta formastērpu iegādi policijas amatpersonām un iepirkumu par reprezentācijas un parādes formastērpa tehniskās specifikācijas un paraugu izstrādi.

VP rīcībā nav informācijas, ka personām būtu piemērots jebkāds drošības līdzeklis, un tās turpina dienestu.

Lai objektīvi noskaidrotu apstākļus, vai iepirkumu par jaunā parauga dienesta formastērpu iegādēm procesā nav pieļauti pārkāpumi, VP Iekšējā kontroles birojā ir sākta dienesta pārbaude.

Gan VP, gan pašas amatpersonas sadarbojas ar IDB, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

Krapsis aģentūrai LETA apstiprināja, ka IDB viņam piemērojis personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu, taču viņš kategoriski noraida IDB inkriminētās aizdomas.

"Protams man patlaban ir grūti atspēkot IDB paustās aizdomas, jo man vienkārši nav zināms, kādas precīzi it kā nelikumības es būtu veicis. Nenoliegšu, ka IDB paustās aizdomas met ēnu uz VP dienestu, manu un manas ģimenes reputāciju neatkarīgi no tā, vai šim kriminālprocesam tuvā vai tālā nākotnē vispār būs kāda tālāka virzība. Jebkurā gadījumā varu skaidri apgalvot, ka mana sirdsapziņa ir tīra un nekāda personīga savtība iepirkumos nav bijusi. Esmu ieguldījis lielu enerģiju, lai policistiem tiktu sagādāti jauni un kvalitatīvi formastērpi," uzsvēra Krapsis.

Viņš arī apliecināja, ka no amata nav atstādināts, arī IDB viņu nav nopratinājis un nekādus drošības līdzekļus nav piemērojis. "Ņemot vērā, ka esmu publiska persona, es par savu cieņu un godu iestāšos līdz galam," piebilda amatpersona.

Aģentūrai LETA patlaban nav izdevies noskaidrot, kāds statuss IDB izmeklētajā lietā piemērots Filai-Roķei.