Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Šodien valstī ir oficiāla darba diena; izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas grafikos

© Pixabay

Lai Līgo svētkos būtu piecas brīvas dienas pēc kārtas, šodien valstī tiks aizvadīta pārceltā darba diena, liecina pērn valdībā apstiprinātais rīkojums par darba dienas pārcelšanu 2020.gadā.

22.jūnija darba diena, kas iekrīt pirmdienā starp svētdienu 21.jūniju un svētku dienu 23.jūniju, ir pārcelta uz šodienu. Līdz ar to Jāņos valstī būs piecas brīvdienas pēc kārtas.

Izmaiņas attiecas uz valsts budžeta finansētām valsts pārvaldes iestādēm, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai.

Kā iepriekš skaidroja Labklājības ministrijā, Darba likumā noteikts - ja darba nedēļā viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša robežās.

Saskaņā ar likumu, ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā darba dienā, šī diena tiek uzskatīta par darbinieka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, tā tiek atstrādāta citā laikā. Darba dienas pārcelšanas gadījumā minētais darbs nav uzskatāms par virsstundu darbu.

LM skaidroja, ka darba dienu pārcelšana tiek īstenota jau daudzus gadus un kļuvusi par tradīciju, kuru sabiedrība kopumā atbalsta un vērtē pozitīvi.

"Pārceļot darba dienu, tiek nodrošināta nedēļas darba laika nepārtrauktība tajā nedēļā, no kuras tā tiek pārcelta, savukārt iedzīvotājiem ir nodrošināts lielāks atpūtas dienu skaits pēc kārtas, kuras tie varēs izmantot pēc sava ieskata. Turklāt kopējais darba dienu skaits kalendārajā gadā nemainīsies," rosinot darba dienas pārcelšanu, norādīja ministrijā.

22.jūnijs ir vienīgā pārceltā darba diena šajā gadā.

Ņemot vērā, ka 22.jūnija darba diena ir pārcelta uz sestdienu, šodien būs izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas grafikos.

Autotransporta direkcijā aģentūru LETA informēja, ka gaidāmas izmaiņas gandrīz 200 reģionālo autobusu maršrutu. Daļā maršrutu autobusi kursēs atbilstoši darba dienas kustības sarakstam, kas nozīmē, ka vairākos maršrutos reisu skaits palielināsies, bet citos to skaits tiks samazināts.

Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu.

Izmaiņas gaidāmas maršrutos, ko apkalpo 13 dažādi pārvadātāji: AS "Nordeka", SIA "AIPS", SIA "Gulbenes autobuss", SIA "Jelgavas autobusu parks", SIA "Madonas ceļu būves SIA", SIA "Migar", SIA "Tukuma auto", SIA "VTU Valmiera", AS "Liepājas autobusu parks", SIA "Ventspils reiss", SIA "Aiva auto", SIA "Jēkabpils autobusu parks", SIA "Sabiedriskais autobuss".

Arī "Pasažieru vilciens" pārstāvji informēja, ka vilcieni kursēs atbilstoši darbadienu sarakstam, un pasažieriem vilcienos atļauts braukt ar abonementa biļetēm mēneša darba dienām. Savukārt 22.jūnijā vilcieni kursēs atbilstoši brīvdienu sarakstam, un pasažieriem vilcienos ar abonementa biļetēm mēneša darba dienām braukt nav atļauts.

SIA "Rīgas satiksme" pārstāvji informēja, ka šodien izmaiņas būs gan sabiedriskā transporta, gan klientu apkalpošanas centru un autostāvvietu darbībā.

Šodien sabiedriskais transports galvaspilsētā kursēs pēc darba dienu kustības saraksta. Pasažieriem, kuri ir iegādājušies biļetes darba dienām, šodien tās būs derīgas. Savukārt biļetes, kas paredzētas brīvdienām, šodien derīgas braukšanai sabiedriskajā transportā nebūs.

Klientu apkalpošanas centrs Brīvības ielā 49/53 strādās no plkst.8 līdz 17, bet pārējie pieci klientu apkalpošanas centri strādās līdz plkst.19. Juridisko klientu apkalpošana tiks organizēta pēc iepriekšēja pieraksta un centrs Brīvības ielā 191 strādās no plkst.8 līdz 14.

Autostāvvieta Vecrīgas teritorijā strādās no plkst.6 līdz 24, bet Vecāķos no plkst.8 līdz 20. Pārējās maksas autostāvvietas šodien strādās no plkst.9 līdz 17.