Piecās Latvijas pilsētās notiks Zinātnieku nakts

Šodien vienlaikus piecās pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī - notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums, kas šogad būs veltīts tēmai "Cilvēks un kosmoss".

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Pasākums Latvijā noritēs jau ceturto gadu pēc kārtas.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar astronomiju, kosmosa izpēti un kosmiskajām tehnoloģijām. Šodien plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, vērot zvaigznes, iesaistīties diskusijās un uz brīdi iejusties zinātnieka ādā. Kopīgi varēs no jauna atklāt lietas, bez kurām mūsdienās cilvēku ikdienas dzīve vairs nav iedomājama un kuras ir dažādu zinātnes sasniegumu rezultāts. Būs iespējams arī iepazīties ar tehnoloģiju idejām, kas, pateicoties zinātnei, vēl varētu ienākt cilvēku sadzīvē.

Zinātnieku nakts pasākumu šodien plkst.17 ievadīs dzīvais eksperiments ar slavenajām Magdeburgas puslodēm un zirgiem, kas norisināsies Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Tam sekos Zinātnes kafejnīca LZA, kurā diskutēs par sasniegumiem kosmosa izpētē un to, cik daudz kopīga un atšķirīga ir astronomijai ar astroloģiju.

Latvijā

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - “BMW 320”, kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli “Seat Alhambra”, kuru vadīja vīrietis.