Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Tikai 39% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcija ir nepieņemama

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tikai 39% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcija ir nepieņemama, kamēr Eiropas Savienībā (ES) vidēji šis rādītājs ir 69%, izriet no Eiropas Komisijas (EK) publicētā kārtējā "Eirobarometra" pētījuma.

Visaugstākais korupcijas tolerances līmenis ir Ungārijā, kur 38% iedzīvotāju uzskata, ka korupcija ir nepieņemama. Latvija šajā sarakstā ir otrā no beigām.

Savukārt viszemākais korupcijas tolerances līmenis ir Portugālē, kur no 88% aptaujāto domā, ka korupcija nav pieņemama.

Korupcijas tolerances līmenis iegūts, apkopojot iedzīvotāju atbildes uz trim jautājumiem, kas saistīti ar to kādus pakalpojumus ir pieņemams sniegt valsts sektora darbiniekiem, lai saņemtu sev labvēlīgu rezultātu.

Tāpat Latvijā 84% aptaujāto uzskata, ka korupcija valstī ir izplatīta. Eiropas Savienībā šis rādītājs vidēji ir 71%. Visaugstākais tas ir Horvātijā, kur tā uzskata 97% iedzīvotāju, bet zemākais Somijā - 22%.

Latvijā aptaujātie arī uzskata, ka visbiežāk korupcija ir izplatīta tieši saistībā ar būvniecības atļauju saņemšanu. Šādu pārliecību pauduši 47% respondentu. Tāpat ļoti populāra ir pārliecība, ka korupcija ir plaši izplatīta saistībā ar politiskajām partijām un publiskajiem iepirkumiem.

Šajā pētījumā Latvijā pērn decembrī tika aptaujāti 1002 respondenti.