Ventspilī atklās pasaulē pirmo masīvkoksnes šūnu materiāla DendroLight ražošanas uzņēmumu

Piektdien, 24.septembrī, plkst.14.00, Ventspilī, svinīgi atklās pasaulē pirmo unikālā masīvkoksnes šūnu materiāla DendroLight® ražošanas uzņēmumu. Šobrīd SIA „Dendrolight Latvija” ir vienīgā šāda veida ražotne pasaulē.

Svinīgajā ražošanas atklāšanā piedalīsies Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, DendroLight® materiāla izgudrotājs Johans Bergers, „Weinig” firmas pārstāvis Aloiss Eimansbergers, Latvijas Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš un citi viesi.

DendroLight® masīvkoka šūnu plate ir unikāls materiāls ar ārkārtīgi augstu tirgus potenciālu. Pasākumā laikā paredzēts viesus iepazīstināt ar ražošanas procesu, masīvkoksnes šūnu materiāla izstrādājumu, tā pielietojumu un nākotnes perspektīvām gan vietējā, gan pasaules tirgū.

Savu produkciju uzņēmums "Dendrolight Latvija" plāno realizēt Eiropas valstīs – Austrijā, Vācijā, Itālijā, Francijā, Lielbritānijā, bet ja būs interese – arī Latvijā. Dendrolight materiālu, ko iegūst īpašā veidā apstrādājot koksni, uzņēmums masīvkoka šūnu materiāla izgatavošanai iepirks no vietējām zāģētavām Latvijā, līdz ar to netieši radot jaunas darba vietas. Lai arī materiāls nav lēts, tas ir ekoloģisks, viegls, ar labiem siltumizolācijas rādītajiem un, kas ir ne mazāk svarīgi – izturīgs.

Šā gada 18.februārī SIA „Dendrolight Latvija” parakstīja trīspusējo līgumu ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūru un Ventspils brīvostas pārvaldi par 3 miljonu latu līdzfinansējuma piešķiršanu projekta „Dendrolight – masīvkoksnes šūnmateriāla ražošanas uzņēmuma izveidošana” īstenošanai. ERAF atbalsts sedz apmēram 15% no projekta kopējām investīcijām, saņemtie līdzekļi novirzīti iekārtu iegādes izdevumu segšanai.

Nozīmīgu atbalstu SIA „Dendrolight Latvija” projekta realizācijā sniedz Ventspils pilsētas dome un Ventspils brīvostas pārvalde, kas nodrošina uzņēmumam iespēju nomāt jaunas, unikālajai ražotnei piemērotas telpas un nepieciešamo infrastruktūru, ieguldot ap 7 miljoniem latu. SIA „Dendrolight Latvija” Ventspils brīvostas pārvaldes investīcijas jāatmaksā 15 gadu laikā.

Pateicoties ilgstošai un ļoti labai sadarbībai, projekta īstenošanu iespējamu darīja valsts akciju sabiedrības "Latvijas Hipotēku un zemes banka" izrādītā uzticēšanās jaunam un inovatīvam projektam, piešķirot aizdevumu tā īstenošanai.

Uzņēmums plāno nodarbināt līdz 70 cilvēkiem. Netieši ar darbu tiks nodrošināti arī daudzi koksnes pirmapstrādē strādājošie, transporta uzņēmumu darbinieki, u.c. apkalpojošā sfērā strādājošie Ventspils pilsētas iedzīvotāji.

SIA „Dendrolight Latvija” darbības uzsākšana vienai no Latvijas eksportējošākajām nozarēm eksporta apjomu varētu palielināt pat par 5 – 7% gadā.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais