Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Starptautiskā pasaules universitāšu reitingā iekļuvušas trīs universitātes no Latvijas

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Starptautiskā pasaules universitāšu reitingā "QS World University Rankings 2021" iekļuvušas trīs universitātes no Latvijas - Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU).

No Latvijas universitātēm augstākā pozīcija ir RTU, kura ieņem 701.-750.vietu, savukārt RSU un LU dala 801.-1000.vietu.

Pirmās četras reitinga pozīcijas ieņem universitātes no ASV, attiecīgi pirmo vietu ieņem Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otro - Stenfordas universitāte, trešo - Hārvardas universitāte un ceturto - Kalifornijas Tehnoloģiskais institūts.

Kopumā šogad reitingā tika iekļautas 1002 universitātes no 93 valstīm.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja RTU, visaugstāk reitingā novērtēts tās ārvalstu studentu īpatsvars, turklāt šajā rādītājā RTU savu pozīciju uzlabojusi par 66 vietām, sasniedzot 371.vietu pasaules mērogā.

RTU administratīvais direktors un Kvalitātes un ilgtspējas nodaļas vadītājs Juris Iljins norādījis, ka RTU izvērtēta dažādos reitingos un ar dažādām metodoloģijas metodēm un atzīta par labāko universitāti Latvijā - to apliecinot gan 9.jūnijā publicētais "U-Multirank", gan aprīlī klajā nākušais "Times Higher Education Impact", kurā RTU ierindota starp 200 labākajām pasaules universitātēm.

Pēc viņa paustā, arī "QS Stars" reitingā RTU ir novērtēta ar piecām zvaigznēm, kas ir augstākais vērtējums.

"RTU sasniegums "QS World University Rankings 2021" vēlreiz apliecina, ka esam nacionālie līderi. Protams, RTU nav Tartu Universitātes panākumi, bet, ņemot vērā mums pieejamo finansējumu, rezultāti ir pat ļoti labi, jo mūsu aprēķini liecina, ka, virzoties uz starptautiski atzītu izcilību, no visām Latvijas augstskolām tieši RTU ir visaugstākā atdeve, ņemot vērā budžeta iespējas," pārliecināts ir Iljins.

Vienlaikus RTU norādīja, ka tā savu sniegumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir uzlabojusi četros no sešiem kritērijiem - ārzemju studentu īpatsvarā, studentu un akadēmiskā personāla proporcijā, citējamībā un akadēmiskajā reputācijā.

Kā aģentūru LETA informēja RSU mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa, jau trešo gadu pēc kārtas RSU ir noturējusi savas pozīcijas 801.-1000.vietu grupā, tomēr Gediņa uzsver, ka neskatoties uz nemainīgo vietu kopējā reitinga sarakstā, saskaņā ar reitinga datiem, RSU ik gadu ir spējusi uzlabot savu sniegumu.

Viņa atklāja, ka visaugstāk ir novērtēta RSU spēja piesaistīt ārvalstu studentus. Tas ir viens no sešiem universitāti raksturojošiem "QS World University Rankings" rādītājiem. Ārvalstu studentu īpatsvara rādītājs RSU ir tādā līmenī, kas šajā individuālajā kategorijā ļāvis sasniegt 168.vietu pasaules mērogā, pauda RSU pārstāve.

Tāpat pēc viņas paustā, snieguma rādītāji pieauguši arī ārvalstu akadēmiskā personāla īpatsvara pieauguma un darba devēju reputācijas novērtējumā.

"QS World University Rankings" ir atpazīstamākais no augstākās izglītības nozares kompānijas "QS" reitingiem globālā mērogā, kurā ik gadu tiek iekļautas pasaules labākās universitātes. Gediņa pavēstīja, ka rudenī klajā nāks reitings "QS Emerging Europe and Central Asia", kurā tiks publicēts reģiona labāko universitāšu saraksts.