Egle: Latvija nedrīkst atkāpties no vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem

Latvijas valdība nedrīkst atkāpties no parakstītās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas paredz budžeta deficīta samazināšanu par 500 miljoniem latu un reformas valsts pārvaldē, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Kā intervijā Latvijas Radio šorīt sacīja Egle, ja nākamā gada valsts budžetā izdevumi tiks samazināti vien par 275 miljoniem latu, var nākties atgriezties pie nepopulārām diskusijām par nodokļiem, kas, viņasprāt, nebūtu labākais risinājums.

Egle uzskata, ka par atsevišķām nodokļu pozīcijām varētu diskutēt vien tādā gadījumā, ja valsts būtu gatava parādīt, ka tā taupa.

"Mēs varam diskutēt par nekustamā īpašuma nodokli, kapitāla pieauguma nodokli, kā arī par nodokli no depozītu ienākumiem, tā būtu pamatota diskusija, " sacīja Egle, uzsverot, ka nepieciešams pierādīt nodokļu ietekmi uz konkurētspēju.

Tāpat valdība par gaidāmajām reformām nedrīkst nerunāt ar sabiedrību, uzskata Egle.

Egle uzskata, ka gaidāmās sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem būs ļoti smagas, un viņa šaubās, vai valdība varēs pilnā apmērā piedāvāt reformu stratēģisko redzējumu.

"Tāpēc ir svarīgi, lai sociālie partneri tiktu pieaicināti valdības sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem," sacīja Egle, uzsverot, ka svarīga būtu arī Reformu vadības grupas dalībnieku līdzdalība valdības slēgtajās sēdēs, kur tiek lemts par nākamā gada budžetu, lai partneri varētu paust savus argumentus.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais