Latvija varētu piešķirt 5000 eiro bēgļu nometnēm Grieķijā

© SWNS/SCANPIX/LETA

Ministru kabinets lems par 5000 eiro materiālās palīdzības sniegšanu bēgļu, migrantu un patvēruma meklētāju nometnēm Grieķijā, liecina valdības sēdes otrdien, 9.jūnijā, darba kārtība.

Ārlietu ministrijai minētos līdzekļus plānots piešķirt no budžeta apakšprogrammas "Diplomātiskās misijas ārvalstīs".

Ārlietu ministrija skaidro, ka, atsaucoties uz Grieķijas Migrācijas un patvēruma lietu ministra vietnieka Georga Kumutsakos 30.marta telekonferenci ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstniekiem un tai sekojošajai 10.aprīļa vēstulei par steidzami nepieciešamajiem materiāliem bēgļu, migrantu un patvēruma meklētāju nometnēs, jāizskata iespēja apliecināt solidaritāti Grieķijai, iespēju robežās sniedzot materiālo palīdzību.

Ņemot vērā, ka situācija nometnēs ir pasliktinājusies Covid-19 pandēmijas dēļ, Grieķijai ir nepieciešama palīdzība krīzes situācijas risināšanā, uzsver ministrija.

Situācija nometnēs uz salām un kontinentā ir smaga, atzīst ministrijā. Neskatoties uz pēdējo mēnešu laikā veiksmīgi ierobežoto migrantu plūsmu no Turcijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Bēgļu aģentūras dati liecina, ka Grieķijā vēl joprojām uzturas ap 120 000 patvēruma meklētāju. No kopējā skaita 39 700 patvēruma meklētāji atrodas Egejas jūras salās, bet 80 300 patvēruma meklētāji - valsts kontinentālajā daļā.

Ārlietu ministrija norāda, ka ir ļoti būtiski, lai Latvijas pienesums palīdzības sniegšanā Grieķijai būtu atbilstošs nacionālajai situācijai un kapacitātei. Tās ieskatā, racionālākais un ātrākais veids palīdzības sniegšanai būtu 5000 eiro novirzīšana Latvijas vēstniecībai Grieķijā no Ārlietu ministrijas budžeta.

Par novirzītajiem līdzekļiem vēstniecība iegādātos tajā brīdī nepieciešamāko no sarakstā norādītā. Šobrīd visnepieciešamākās ir bērnu higiēnas preces, kā arī dezinfekcijas un tīrīšanas līdzekļi. Vēstniecība organizētu iegādāto vienību nogādāšanu Grieķijas Migrācijas un Patvēruma lietu ministrijas noliktavās Atēnu priekšpilsētā, no kurienes tās tiktu nogādātas bēgļu nometnēs pēc nepieciešamības.

Tāpat ministrija norāda, ka atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sniegtajai informācijai, valsts materiālo rezervju rīcība nav Grieķijas bēgļu nometņu vajadzībām nepieciešamās preces. Turklāt vēstniecības nodrošināta preču piegāde noteiks būtisku transporta pakalpojumu izmaksu ietaupījumu. Ārlietu ministrija uzskata, ka palīdzības sniegšana materiālā veidā, vēstniecībai izvēloties nepieciešamās higiēnas preces no Grieķijas Migrācijas un Patvēruma lietu ministrijas sūtītā saraksta un nodrošinot to piegādi, ir ātrs, izdevīgs un atbilstošs veids, kā apliecināt Latvijas solidaritāti Grieķijai sarežģītajā situācijā.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais