Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

RSU profesors aicina neaizmirst par vīrusu: Jebkurš mūsu draugs var būt slims, pašam nezinot

© Pixabay

Šonedēļ teju katru dienu ir ziņots par jauniem saslimšanas gadījumiem ar Covid-19 un vēl viens cilvēks miris. Tādēļ sabiedrības veselības eksperti atkal un atkal atgādina – priekam un atvieglojumam Latvijā nav nekāda pamata. Vīruss joprojām ir starp mums – veikalā, pludmalē vai draugu ballītē. Un tikai atbildīga rīcība var pasargāt no lielāka uzliesmojuma vai vīrusa otra viļņa, vēsta LTV "Panorāma".

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs un profesors Ģirts Briģis aicina neaizmirst, ka vīruss Latvijā joprojām ir.

"Tas nav pazudis un jebkurš pretimnācējs, jebkurš mūsu draugs var būt slims pašam nezinot un nevilšus var inficēt pārējos. Ik pa brīdim atcerēties, ka slimības varbūtība pastāv," mudina Briģis, aicinot nekļūt relaksētiem un vēl arvien uzmanīties. Briģis uzsver, ka šobrīd atbildība par maksu nēsāšanu un distancēšanos jau ir katra paša ziņā.

"Zinātniski nav pamata teikt, ka slimība var beigties. Tas, ko mēs redzam, ir ierobežojošo pasākumu rezultāts. Ja šie ierobežojumi mazināsies, slimības varbūtība pieaug. Tas nozīmē, ka šis uzlabojums ir veselības politikas un visas sabiedrības apzinīguma un rīcības rezultāts," atzīmē Briģis.

Profesors uzskata, ka visi ierobežojumu atvieglojumi ir tikai un vienīgi kompromiss. Atvērtās robežas un cilvēku pulcēšanās risku palielina. Distancēšanās, roku mazgāšana un visu noteikumu ievērošana, apmeklējot pasākumus, joprojām ir ļoti svarīga.