Trešdaļa vecāku Latvijā bērna sociālo mediju kontā kaut ko uzskata par potenciāli bīstamu

© imago images/Jochen Tack.Scanpix.Leta

Vispasaules Covid-19 pandēmija ir piespiedusi ģimenes pavadīt brīvo laiku galvenokārt mājās. Palikt mājās parasti nozīmē arī daudz laika pavadīt, izmantojot dažādas ar internetu savienotas ierīces. Saprotamu iemeslu dēļ bērnu augošā aktivitāte tiešsaistē var sagādāt daudz raižu vecākiem.

Saskaņā ar aptauju 34% vecāku Latvijā apgalvo, ka bērna sociālo mediju kontā pamanījuši kaut ko, kas licies aizdomīgs. Sīkāk izklāstot, kas tas īsti bija, vecāki nosauca videofilmu bērna lapā (33%), grupas un publiskās lapas, kam viņš pievienojas (35%), ierakstus, ko viņš kopīgo (41%), un personas, ar kurām viņš saskaras (28%).

Turklāt 43% norāda, ka bērns ir redzējis vai klausījies kaut ko, kas viņiem šķitis aizdomīgs, piemēram, videofilmas (77%) vai datorspēles (28%). Skaidrs, ka šie dati liecina par nepieciešamību izpētīt bērnu intereses, lai noskaidrotu, vai viss kārtībā, vai arī ir jārīkojas. Tomēr ne visi vecāki to saprot: 31% vecāku nedraudzējas ar bērniem sociālajos tīklos, lai varētu uzturēt sakarus ar viņiem, - dažkārt nepietiek ar īstu saskarsmi un vecākiem ir uzmanīgi jāielūkojas bērnu tīmekļa lapās.

"Vecākiem kļūst arvien grūtāk neatpalikt no mūsdienu pasaules attīstības tempa. Viņi bieži vien nav lietas kursā, jo vienkārši neuztver tendences, kas parādās pārāk strauji. Tomēr šo atpalikšanu var izbeigt, komunicējot ar bērnu un nodrošinot savu klātbūtni internetā - lai izveidotu uzticēšanos un labas attiecības ar bērnu, jums ir jāzina, par ko runājat ar viņu," norāda Kaspersky vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Lai novērstu nepamatotas aizdomas par bērna digitālo dzīvi un padarītu drošu viņa klātbūtni sociālajos medijos, iesaka ievērot šos padomus.

1. Uzziniet vairāk par bērnu kiberdrošību: izpētiet jaunākās tendences, lietotnes, rīcības veidu, kas ir jāapgūst, lai izsargātos no briesmām (piemēram, drošības pamatnoteikumus internetā).

2. Runājieties ar bērnu un nosakiet robežas, ko nedrīkst pārkāpt: pārrunājiet ar viņu drošas atrašanās vietas gan reālajā dzīvē, gan tīmekļa lapās.

3. Instalējiet spēcīgu drošības risinājumu.

Svarīgākais