Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Tieši pēc gada Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pēc gada - 2021.gada 5.jūnija sestdienā - Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas, kurās deputātus vēlēs uz nākamo četru gadu termiņu.

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāji var balsot tajā pašvaldībā, kur ir viņu deklarētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanām vai pašvaldībā, kur viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums. 90 dienu termiņš pirms vēlēšanām, kas būs atskaites punkts balsstiesīgo pilsoņu iekļaušanai attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā, būs 2021.gada 7.marts.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuri ir reģistrēti Latvijas iedzīvotāju reģistrā un vēlētāju reģistrā.

Gatavojoties 2021.gada pašvaldību vēlēšanām, Saeimā ir iesniegti un patlaban tiek skaitīti vairāki grozījumi vēlēšanu norisi regulējošos likumos. Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un grozījumi Vēlētāju reģistra likumā, kurus Saeimai vēl jāapstiprina trešajā lasījumā, paredz ieviest tiešsaistes vēlētāju reģistru vēlēšanu iecirkņos, tādējādi nodrošinot iespēju vēlētājiem balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī, un izmaiņas iecirkņu darba laikos. Tāpat Saeimā izskatīšanai iesniegti arī grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz pašvaldību vēlētājiem, kuri vēlēšanu laikā uzturas ārvalstīs, nodrošināt iespēju piedalīties pašvaldību vēlēšanās, balsojot pa pastu.

Savukārt valstī īstenotās administratīvi teritoriālās reformas dēļ atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām, šajās vēlēšanās būs ievērojami mazāks vietvaru un ievēlamo deputātu skaits. Administratīvi teritoriālā reforma, kas patlaban vēl tiek skatīta trešajā - galīgajā - lasījumā Saeimā, paredz, ka Latvijā būs 42 pašvaldības līdzšinējo 119 vietā, savukārt kopējais domju deputātu skaits samazināsies gandrīz uz pusi.

Atkarībā no tā, vai parlaments atbalstīs vai neatbalstīs iespēju balsot pa pastu no ārvalstīm pašvaldību vēlēšanās, deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana nākamā gada pašvaldību vēlēšanām varētu norisināties vai nu martā, vai aprīlī. Savukārt priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies 6.februārī.