Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Virknei iedzīvotāju ļauts pārtraukt līdzšinējo pašizolāciju

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Līdz ar ierobežojumu mazināšanu ceļotājiem virknei iedzīvotāju arī ļauts pārtraukt līdzšinējo pašizolāciju, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Viņa skaidroja, ka iedzīvotāji, kuri ieceļojuši Latvijā līdz 3.jūnijam, var pārtraukt divu nedēļu pašizolāciju, ja atgriezušies Šveices, kā arī Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem ir zem 15.

Ja valstī saslimstība ir lielāka, pašizolācija ir jāturpina.

SPKC gan joprojām nerekomendē Latvijas iedzīvotājiem doties ceļojumos. Ja ceļot nepieciešams, veicot darba pienākumus, SPKC lūdz rūpīgi ievērot distancēšanos - divu metru distanci un pēc iespējas bieži mazgāt rokas.

Kā vēstīts, otrdien Ministru kabinets nolēma atcelt pašizolācijas prasību ieceļotājiem no ES un EEZ valstīm, kas atbilst minētajam kritērijam, kā arī no Šveices. Valstu sarakstu ir solīts atjaunot katru piektdienas pēcpusdienu.

SPKC informācija par 29.maiju liecina, ka minētais rādītājs ir zemāks par 15 Luksemburgā, Nīderlandē, Itālijā, Dānijā, Polijā, Rumānijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Čehijā, Igaunijā, Austrijā, Bulgārijā, Lietuvā, Ungārijā, Norvēģijā, Šveicē, Kiprā, Grieķijā, Islandē, Slovākijā, Horvātijā, Slovēnijā un Lihtenšteinā.

Tikmēr 14 dienu pašizolācija joprojām jāievēro, iebraucot no Zviedrijas, Apvienotās Karalistes, Portugāles, Beļģijas, Maltas, Īrijas, Spānijas, kā arī iebraucot no valstīm, kuras nav ES vai EEZ, ar izņēmumu attiecībā uz Šveici.

Tāpat pašizolācija jāievēro, ja ceļots tranzītā caur Zviedriju, Apvienoto Karalisti, Portugāli, Beļģiju, Maltu, Īriju vai Spāniju.