Sinoptiķi iepriecina ar tuvāko nedēļu laikapstākļu prognozi

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Jaunākie prognožu dati aizvien stabilāk iezīmē tendenci, ka tuvāko nedēļu laikā mūsu reģionā ieplūdīs vasarīgi siltas gaisa masas – jau nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāms, ka termometra stabiņš kādā no novērojumu stacijām sasniegs +25 grādu atzīmi un pakāpsies arī virs tās. Kopumā siltās gaisa masas mūsu reģionā arī pieturēsies, tā nebūs tikai viena atsevišķa diena, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas (LVĢMC) prognozes.

Ilgāka termiņa prognožu dati liecina par iespējamību, ka vasarīgi siltas un pat karstas dienas gaidāmas arī nedēļā pirms Līgo svētkiem un Jāņu dienas.

Viss šis periods gan nebūs sauss, jaunnedēļ gaidāmas arī pērkona lietusgāzes. Kā tas visbiežāk tiek novērots, tās neskars visu Latvijas teritoriju, vien atsevišķus reģionus. Nedēļas otrajā pusē, paaugstinoties atmosfēras spiedienam, iespējamas sausākas dienas.

Sākoties vasaras sezonai, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka pērkona negaiss var būt bīstams jebkuros apstākļos,tāpēc,tuvojoties negaisa mākoņiem, vienmēr ir jāievēro piesardzība. Aicinām un atgādinām:

· savlaicīgi nostiprināt vai novietot telpās vieglus priekšmetus, kas atrodas uz balkoniem vai pagalmā,

· aizvērt logus un durvis,

· atvienot no strāvas padeves elektroiekārtas,

· ja vien iespējams, meklēt patvērumu slēgtās un drošās telpās vai automašīnā,

· vēlams nenovietot automašīnas, piemēram, zem atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām,

· bīstami ir pērkona negaisa laikā atrasties klajā laukā, uz ezera vai kādas citas ūdenskrātuves, kā arī bīstami ir šādā laikā peldēties un makšķerēt, jo ūdens labi vada elektrību.

LVĢMC skaidro, ka pērkona negaisu detalizēta teritoriālās izplatības un veidošanās laika prognozēšana vairākas dienas uz priekšu ir ļoti sarežģīta, prognozes ik dienu tiek precizētas un, nepieciešamības gadījumā, tiek sagatavoti brīdinājumi. Aktuālākajiem brīdinājumiem sekojiet bridinajumi.meteo.lv! Pēc iespējas informāciju publicējam arī sociālajos medijos Twitter un Facebook kontā. Informāciju par to, kā rīkoties ārkārtas gadījumos, meklējiet VUGD mājaslapā!

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais