Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP aicina valdību rīkoties - nepieciešamas aparatūras iegāde esot LTV pastāvēšanas jautājums

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Nacionāla elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aicina Ministru kabinetu atbalstīt līdzekļu no neparedzētiem gadījumiem piešķīrumu, lai "Latvijas Televīzija" (LTV) beidzot varētu iegādāties jaunu programmu izlaides kompleksu (PIK), kas nodrošina televīzijas ētera darbības nepārtrauktību.

Jāatgādina, ka pašreiz ekspluatācijā esošo PIK televīzija nopirka 2010.gadā jau kā iepriekš lietotu aprīkojumu kopumu. Kopš 2014.gada PIK tehnoloģisko iekārtu ražotāji ir atteikuši apkalpošanas atbalstu, jo nespēj nodrošināt morāli un fiziski novecojušu tehnoloģisko vienību aizstāšanu vai remontēšanu ar rezerves daļām. Tāpat esošā PIK ekspluatāciju nodrošina "Windows XP" operētājsistēmas programmatūra, kuras atbalstu tās izveidotājs "Microsoft" ir pārtraucis jau no 2014.gada 8.aprīļa.

NEPLP vairākkārt ir vērsusies ar lūgumu valdībā piešķirt valsts budžeta līdzekļus PIK iegādei, taču priekšlikums noraidīts. Ņemot vērā, ka LTV tehniskie eksperti brīdinājuši, ka minētā iekārta, kura tiek dēvēta par "televīzijas sirdi" var jebkuru katru brīdi pārtraukt strādāt, maija sākumā NEPLP vēlreiz vērsās ar aicinājumu Ministru kabinetā piešķirt 1,8 miljonus eiro PIK iegādei. Šo lēmumu atbalstījusi arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Valsts Drošības dienests. "Jauna PIK iegāde ir arī valsts drošības jautājums, jo LTV ir būtiska Latvijas informatīvās telpas drošības sastāvdaļa. Tāpēc visas sabiedrības interesēs ir LTV nodrošināt ar jaunu PIK," saka NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Jauna PIK iegāde būtiski uzlabotu arī LTV ētera kvalitāti, jo jau šogad signālu varētu raidīt HD kvalitātē. ""Latvijas Televīzija" ir palikusi viena no pēdējām sabiedriskām televīzijām Eiropā, kas vēl nav nodrošinājusi augstas izšķirtspējas kvalitāti, kas tādējādi bremzē arī kopējo Latvijas mediju vides attīstību," norāda NEPL padomes locekle Ieva Kalderauska.

Ņemot vēra, ka lēmums par PIK iegādi jāpieņem ne vēlāk kā līdz šā gada 20.jūnijam, kas ir PIK iepirkuma gala termiņš, NEPLP aicina Ministru Kabinetu nekavēties ar atbalstu un līdzekļu no neparedzētiem gadījumiem piešķīrumu PIK iegādei, lai nodrošinātu LTV darbības nepārtrauktību, kā arī atbalsta Kultūras ministrijas lēmumu vērsties ar naudas pieprasījumu Ministru kabinetā.