Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvija palīdzēs ar Covid-19 krīzi saistīto izaicinājumu novēršanā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvija turpinās atbalstīt prioritārās ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas reģiona valstis, sniedzot palīdzību ar Covid-19 krīzi saistīto izaicinājumu novēršanai, teikts šodien valdībā konceptuāli atbalstītajā Ārlietu ministrijas informatīvajā ziņojumā.

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes attīstības sadarbības ministru videokonference norisināsies 8.jūnijā un Latviju tajā pārstāvēs ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Plānots, ka konferences laikā ministri diskutēs par attīstības sadarbības un humāno palīdzību ES partnervalstīm cīņa ar jaunā koronavīrusa izraisītajām sekām.

Latvija pauž atbalstu ES globālajai atbildei uz Covid-19 izaicinājumiem, norādot, ka jāturpina vienotie ES atbalsta pasākumi, paredzot ne tikai atbilstošu finansējumu, bet arī ievērojot ģeogrāfisko līdzsvaru un partnervalstu vajadzības un prioritātes. Tāpat jāturpina sniegt atbalstu valstu uzsāktajām reformām un ilgtspējīgai attīstībai, kā arī ņemt vērtā ilgstošos izaicinājumus, kuru vidū ir drošības un stabilitātes riski un klimata pārmaiņu radītās sekas.

Ziņojumā uzsvērts, ka Latvija, kā daļa no vienotās Eiropas komandas, turpinās atbalstīt prioritārās ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas reģiona valstis, sniedzot palīdzību gan ar Covid-19 krīzi saistīto izaicinājumu novēršanai, gan turpinot līdzšinējo darbu labas pārvaldības, likuma varas, ekonomiskās attīstības un citos sektoros.

Latvija iestājas par to, ka pēckrīzes periodā īpaša uzmanība būs jāpievērš nevienlīdzības mazināšanai, īstenojot principu "neatstāt nevienu novārtā". Svarīgi ir stiprināt veselības aprūpes un sociālās aizsardzības sistēmas, lai atkārtotās krīzēs nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju šiem pakalpojumiem visām grupām, norādīts ziņojumā. Tāpat, Latvijas ieskatā, jāuzrauga, lai pēc krīzes nesamazinātos izglītības pieejamība.

Lai sniegtu vienotu un koordinētu Eiropas komandas atbalstu partnervalstīm cīņā ar Covid-19 krīzi un tās izraisītajām sekām, aprīļa sākumā dalībvalstīm tika izplatīta Eiropas Komisijas (EK) un ES augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozepa Borela kopīgā komunikācija jeb "Joint Communication".

Kopīgā komunikācija par ES globālo atbildi cīņā ar Covid-19 ziņots, ka vienotā ES atbilde tiks fokusēta uz atbalsta sniegšanu partnervalstīm, lai novērstu krīzes radītās sekas humānajā, veselības, sociālajā un ekonomikas jomā. Tāpat kopīgajā komunikācijā norādītas gan īstermiņa ārkārtas vajadzības, gan arī ilgtermiņa pasākumi, lai mazinātu destabilizācijas riskus.

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka vienotās Eiropas komandas atbalsts partnervalstīm galvenokārt tiks īstenots, pārorientējot esošos atbalsta instrumentus un mehānismus, kas var sniegt ātrus rezultātus, kā arī iespēju robežās piesaistot jaunus finanšu līdzekļus.