PVD brīdina par uztura bagātinātājiem ar neatļautām ķīmiskām vielām

© publicitātes foto

Pārtikas un veterinārais dienests saņēmis informāciju no Dānijas Zāļu aģentūras, kas brīdina par vairākiem, neatļautas ķīmiskas vielas saturošiem uztura bagātinātājiem, norāda dienesta pārstāvji.

Uztura bagātinātāji "Basha Nut", "Lishou", "V Tea" satur sibutramīnu, bet "Super Sonic Power Booster" sildenafilu. Neviena uztura bagātinātāja marķējumā šīs ķīmiskās vielas nav norādītas.

Sibutramīns ir centrālas darbības pretaptaukošanās līdzeklis, kas lietojams kā palīglīdzeklis ķermeņa masas stabilizēšanai. Lietojot devās, kas pārsniedz pieļaujamo normu - 15 miligramus, iespējami sirdsdarbības traucējumi, asinsspiediena izmaiņas, aknu un nieru darbības traucējumi, koncentrēšanās spēju mazināšanās. Preparāts jālieto tikai ārsta uzraudzībā.

Sildenafils var būt bīstams cilvēkiem ar kardiovaskulārās sistēmas darbības traucējumiem, aknu un nieru saslimšanām, tādēļ tā lietošana bez ārsta uzraudzības var radīt nopietnus draudus veselībai.

Uztura bagātinātāji ir pārtikas produkti parastā uztura papildināšanai, tādēļ to sastāvā nedrīkst būt farmaceitiskas vielas. Ja medikamenti ir uztura bagātinātāja sastāvā, produkti reģistrējami un tirgojami kā zāles un uz tiem attiecināmas citas prasības.

Minētie uztura bagātinātāji nav iekļauti PVD Pārtikas centra uztura bagātinātāju reģistrā, tādēļ Latvijā tos izplatīt nedrīkst, tomēr dienests aicina patērētājus, ja tie šādus uztura bagātinātājus mēdz pirkt, piemēram, internetā, neiegādāties uztura bagātinātājus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.