Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NMPD kategoriski noraida "Mārsnēnu" vadītājas izteikumus par nepietiekamu drošības ievērošanu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) kategoriski noraida sociālās aprūpes centra “Mārsnēni” vadītājas E.Jēkabsones presē paustos izteikumus par nepietiekamu drošības pasākumu ievērošanu Covid-19 testēšanas laikā šajā iestādē un uzskata, ka dienests šādi tiek apmelots, teikts paziņojumā medijiem.

NMPD uzsver - jau no Covid-19 pandēmijas sākuma brigāžu darbā tiek piemēroti visaugstākie aizsardzības pasākumi gan individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanā, gan rīcībās, sniedzot palīdzību pacientiem vai veicot Covid-19 analīžu paraugu paņemšanu mobilajos punktos, lidostā, ostā, patversmēs un sociālās aprūpes iestādēs. Dienestā jau no janvāra ir īpaši izstrādāti Covid-19 darbības algoritmi, kas atbilst starptautiskajām Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību un profilakses kontroles centra rekomendācijām un pēc tiem dienesta mediķi vadās izsaukumos un testēšanas vietās.

Tostarp uz patversmēm un sociālās aprūpes iestādēm brigādes dodas, ievērojot maksimāli visaugstāko aizsardzības līmeni - ģērbušies kombinezonos, aizsargbrillēs, ar respiratoru, savukārt uz rokām testēšanas laikā tiek uzvilkti divi pāri cimdu un pirms katra pacienta tiek nomainīti virsējie cimdi, kas nonāk kontaktā ar pacientu un apkārtējo vidi. Tā kā izlietotie individuālās aizsardzības līdzekļi, satur, iespējams, inficēta bioloģiskā piesārņojuma materiālu, arī to savākšanai ir īpaša procedūra - brigāde tos ievieto speciālā maisā un nogādā atpakaļ dienestā, lai nodotu tos utilizēšanai kā bīstamos atkritumus.

Kopš marta beigām, kad NMPD tika uzdots iesaistīties Covid-19 analīžu paraugu paņemšanā, dienests veicis ļoti apjomīgu un masveidīgu testēšanu un līdz šim brīdim nav saņēmis nevienu pretenziju par testēšanas procesu un kvalitāti. NMPD veicis vairāk nekā 16 500 analīžu paraugu paņemšanu darbiniekiem un iemītniekiem 180 sociālās aprūpes centros un patversmēs visā Latvijā, turklāt vairākos no tiem veicot arī atkārtotas testēšanas. Tāpat kopš marta beigām gandrīz 8 500 analīžu paraugu paņemti NMPD izveidotajos mobilajos punktos, lidostā un ostā.